AMERIČKO TRŽIŠTE

Fordovi saloni masovno odbijaju prodavati električna vozila: ‘Interes je splasnuo, ljudi ih ne žele‘

Radi se o 1550 prodajnih salona u kojima će se iduće godine prodavati samo hibridni i modeli pokretani motorima s unutarnjim izgaranjem

Ford Mustang Mach-e (ilustracija)

 Alamy/Profimedia

Više od polovice Fordovih dilera u Americi odbilo je prodavati električna vozila u 2024. godini.

Radi se o 1550 prodajnih salona diljem zemlje u kojima će se iduće godine prodavati isključivo hibridni i modeli pokretani motorima s unutarnjim izgaranjem.

‘Razine prihvaćanja električnih vozila razlikuju se diljem zemlje i vjerujemo da naši dileri najbolje prepoznaju tržište i zahtjeve svojih kupaca‘, izjavio je glasnogovornik Forda Marty Gunsberg za DetroitFreePress.

Gunsberg je također dodao da je prošle godine dogovoreno s dvije trećine prodajnih salona da se krene u transformaciju ponude i kupcima ponude električni automobili.

Ali, ove godine interes je splasnuo.

Lani se naime, 1.920 Fordovih trgovaca upisalo u ‘dobrovoljni program‘ za razdoblje od 2024. do 2026. godine, ali su se neki dileri kasnije povukli, potvrdio je Gunsberg.

image

Ford logo

GoneWithTheWind/Alamy/Alamy/Profimedia

Ford je vlasnike svojih prodajnih salona obavijestio da odluče žele li platiti između 500 tisuća do 1,2 milijuna dolara za izgradnju infrastrukture kako bi dobili potreban certifikat s kojim se ulazi u posao prodaje električnih automobila.

Ako prodajni saloni nemaju stanice za punjenje, ne mogu niti prodavati električna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:16