PREDSTAVLJAMO

FOTO: CROSSOVER RAKETA Mercedes-AMG GLA45 bez konkurencije

Osvježenog izgleda i s novim mogućnostima personalizacije izgleda Mercedes-AMG GLA45 savršen je vozački paket u netipičnom crossoverskom izdanju, no to cesti, njegovom prirodnom ambijentu, funkcionira savršen
 Mercedes-AMG

Mercedes GLA koji vrlo uspješno egzistira na tržištu još od 2013. godine kada se pojavio kao svojevrsna crossoverska izvedba A-klase, ove je godine doživio prvo zatezane bora i obnavljanje tehnologije. S novom maskom hladnjaka, novom grafikom svjetala koja su sada full LED te nekoliko novih boja i dizajna naplataka, osvježena je i unutrašnjost s poboljšanim materijalima i unaprijeđenim infotainment sustav.

Foto: Mercedes-AMG

Novosti ima i ispod poklopca motora. Novi je model u ponudi GLA 220 4Matic, s novim benzincem od 184 KS i 300 Nm okretnog momenta, a dolazi s pogonom 4Matic na sva četiri kotača. Uz sve "civilne" dizelske i benzinske inačice najzanimljiviji (posredno i najskuplji) je AMG model GLA 45 4Matic kojeg pokreće 2,0-litreni turbo motor od čak 381 KS, koji se bolje snalazi u vožnji zavojima nego na blatnjavim puteljcima do vikendice što je u principu i namjena crossoverskog GLA modela. Po pitanju izgleda, nanovo je oblikovan prednji donji spojler te novi rub krovnog spojlera koji povećavaju dinamiku vožnje i stabilnost, uz smanjenje otpora zraka.

Koeficijent otpora zraka, sada 0,33 Cd, niži je nego kod prethodnog modela. Usto, neki prethodno opcijski dodaci, kao što su LED High Performance prednja svjetla, sada su dio standardne opreme. Nove stavke opreme (uz doplatu) uključuju pristup vozilu bez ključa i 360-stupanjsku kameru koja uz pomoć četiri umrežene kamere olakšava parkiranje i manevriranje s realističnim prikazom okoline vozila. Automobil i njegova okolina mogu biti prikazani na medijskom zaslonu iz ptičje perspektive, a vozač također može vidjeti prepreke ispod linije prozora.

Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC, Interieur, DINAMICA schwarz ;Kraftstoffverbrauch kombiniert:  7,4 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert: 172 g/km

Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC, Interieur, DINAMICA schwarz; Fuel consumption combined:  7,4 l/100 km; Combined CO2 emissions: 172 g/km
Daimler AG

U kombinaciji s AMG Dynamic Plus paketom (doplata), dostupan je mehanička blokada diferencijala prednje osovine. Ovaj paket također uključuje i AMG Ride Control sportski ovjes, "Performance" upravljač i dodatni program vožnje Race. Motor za ovaj model (kao i za kompaktnu A-klasu 45 AMG) ručno se izrađuje u Njemačkom pogonu, a riječ je o najsnažnijem serijskom 2.0 turbo motoru na svijetu sa snagom po litri obujma od čak 191 KS.

Visoka snaga i moment od 475 Nm pritom se na sve kotače prenosi putem AMG Speedshift DCT 7-stupanjskog mjenjača s dvije spojke, a performanse ove kompaktne crossover rakete su vrhunske. DO 100 km/h iz stajanja GLA45 stiže već za 4,4 sekunde i vozi do 250 km/h najveće brzine. Na cesti 2.0-litreni turbo oduševljava ekstremno brzim odzivom na pritisak papučice gasa, visokim okretnim momentom, enormnom fleksibilnošću i sportskim zvukom motora. Ispušni sustav standardno je opremljen automatski kontroliranom zaklopkom ispušnog sustava, a intenzitet zvuka motora mijenja se u skladu s trenutno aktivnim AMG Dynamic Select programom vožnje.

Pritom AMG Performance ispušni sustav zvuk motora čini još više sportskim zahvaljujući modificiranoj strukturi sustava prigušivača. Na koncu, snagom i pogonom GLA 45 bi se mogao usporediti s kompaktnim Fordom Focusom RS ili Subaruom WRX STI, a cijenom i imidžem sa stražnjepogonskim coupeom BMW M2, no na koncu, Mercedes-AMG GLA45 4Matic ipak vozi bez konkurencije. Takva mu je i cijena. U domaćim salonima, naime, sa svim davanjima stoji 531.600 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:06