AKTUALNO

FOTO, VIDEO: Je li ovo budući Citroen C6? Francuzi pokazali koncept limuzine CXperience

Citroen je ususret skorašnjeg Salona automobila u Parizu pokazao prve fotografije koncepta CXperience koji nudi vrhunski doživljaj luksuza i udobnosti
 Citroen

Veliku Citroenovu limuzinu čekamo još od umirovljenog modela C6, a kako bi nasljednik mogao izgledati u ne tako dalekoj budućnosti najavljuje dizajnerska igra pod nazivom CXperience. Demonstracija je to mogućnosti Citroena koji bi svoj aktualan stil predstavljen s modelima C4 Cactus i novi C4 jednostavno mogao implementirati i na buduću veliku limuzinu visoke klase. Koncept u duljinu mjeri 4,85 metra, 2 metra je širok i 1,37 „nizak“ s međuosovinskim razmakom od puna 3 metra dok su prevjesi ostali izrazito kratki. CXperience Concept je osmišljen u Dizajnerskom centru u Vélizyju i predstavlja novi estetski identitet Marke.

Foto: Citroen

Vanjski je izgled pritom nadahnut naprednom tehnologijom, a kabina namještajem i putovanjima. Dvovolumenski dizajn i domišljato konstruirana stražnja vrata uz odvažne linije odražavaju snagu, a raskošne obline i glatki oblici ističu njegov jedinstven dizajn. Unutrašnjost je pak osmišljena da putnicima pruži osjećaj zadovoljstva. To je posebno istaknuto sjedalima, dijelom automobila s kojim su putnici u neposrednom doticaju. Raskošna sjedala donose jedinstvenu razinu udobnosti i potpore. Izrađena su od prilagodljive memorijske pjene i pozivaju putnike da uživaju u novom doživljaju putovanja. U prednjem redu vozača i suvozača dočekuju široka, raskošna sjedala. Odvojena sjedala pak u stražnjem redu ostavljaju dojam uređenja kao u dnevnoj sobi. Fizički doživljaj pojačan je spajanjem toplih i prirodnih materijala.

Kako bi svako putovanje proteklo u prijateljskom, opuštajućem okruženju, prednja sjedala imaju uvučene naslone i otvorene naslone za glavu koji putnicima straga omogućuju bolji pogled. Koncept prema riječima vodećih ljudi Citroen nudi iznimna a vozna svojstva zahvaljujući benzinskom motoru koji razvija između 150 i 200 KS i dodatnoj snazi električnog motora (do 80 kW). Usto ovaj hibrid može voziti na posve električan pogon u gra s dometom do 60 km. Na otvorenoj cesti potrošnja goriva može se smanjiti istovremenom uporabom oba motora tijekom uzastopnih ubrzanja. Na autocesti automobil pokreće benzinski motor kako bi pružio najsnažnije performanse, ukupne snage do 300 KS.

Konceptni Citroen ima bateriju od 3 kWh koja se može napuniti za samo nekoliko sati. Na standardnoj punionici automobil se može napuniti za 4 i pol sata, a s iznimno jednostavnim sustavom za punjenje snage 6,6 kW koji se spaja na utičnicu jakosti 32 A za manje od 2 i pol sata. Atraktivan, funkcionalan potpis ovog pogonskog sklopa vidljiv je na poklopcu motora u obliku dva pokazivača napunjenosti baterije koji se protežu od vrha dnevnih svjetala. Koncept je dio Citroenovog „ programa naprednog doživljaja komfora“ i koristi novi ovjes dorađen s hidrauličnim jastucima. Premijera se očekuje na Salonu automobila u Parizu početkom listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:09