SALON U PEKINGU

FOTO, VIDEO: PURISTI NA APARATIMA, Bavarci spojili bubrege i ubacili električni motor u X3!

 
 BMW

BMW je dosad svoje električne modele držao odvojeno od svojih "mainstream" modela koji su ponekad dobivali hibridne verzije, ali nikad električne. Sve dosad... Naime, na salonu automobila u Pekingu njemački je proizvođač predstavio iX3, potpuno električni SUV koji, iako je trenutno koncept, najavljuje kako bi trebao izgledati serijski model. Automobil je naravno utemeljen na nedavno predstavljenoj novoj generaciji modela X3, a zbog činjenice kako koristi pogon na struju većina otvora za zrak je zatvorena što je pridonijelo prilično "cool" i futurističnom dizajnu. Čak su i legendarni bubrezi dobili novi oblik (spojeni su, što bi mogao biti pravi šok za puriste).

Foto: BMW

Najvažniji detalj ipak je električni pogon. Elektromotor snage 270 KS s baterijom od 70 kWh prema navodima proizvođača s jednim punjenjem može prevaliti 400 kilometara prema WLTP ciklusu. Uz brzi punjač, punjenje traje tek 30 minuta! A možda još značajniji podatak od samih specifikacija motora je činjenica kako će proizvođač ovaj električni motor moći ugraditi u velik broj svojih modela koji su inače dizajnirani za klasične benzinske ili dizelske motore.

BMW je potvrdio kako će proizvesti serijsku verziju ovog koncepta i to u zajedničkom partnerstvu s kineskom kompanijom Brilliance Automotive. Zasad se dakle spominje samo Kina, no mnogi već spekuliraju kako bi nakon inicijalne ponude na kineskom tržištu, iX3 mogao doći i na druga tržišta, prvenstveno SAD pa onda i kod nas u Europu...Za detalje o tome trebat ćemo pričekati, no sigurno je kako će se iX3 smjestiti između iPerformance plug-in hibrida i električnih modela i3 i i8!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:36