17. 4. NA VELESAJMU

FSB Racing Team predstavlja novi bolid za Formula Student!

Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta (HSA-SF) osnovana je 1995. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu sa svrhom promicanja, razvijanja i unapređivanja tehničke kulture u Hrvatskoj. Djeluje kao nezavisna, nevladina i neprofitabilna organizacija.

Pod djelovanjem HSA-SF, u travnju 2004. godine, osnovan je FSB Racing Team na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Momčad broji sveukupno 30 članova i to sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta Zagrebačke škole ekonomije i managementa i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Zadatak FSB Racing Team-a je osmišljanje, konstruiranje i izrada trkaćeg bolida za prestižno natjecanje Formula Student koje se održava svake godine na legendardnoj stazi Silverstone u Velikoj Britaniji. Natječe se najboljih 100 momčadi, među kojima je, po treći put, FSB Racing Team. Inače, projekt također podržava predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

Naglasak ovog projekta je na učenju kroz praktični rad i riješavanje realnih problema na koje se nailazi tijekom cijelog projekta. Važno je napomenuti da je rad studenata na projektu isključivo volonterski. Poučeni dosadašnjim iskustvom (na natjecanju smo sudjelovali već dva puta) osmislili smo još bolji, brži i inovativniji trkaći bolid.

Bolid je jednosjed, motor je Yamaha R6 obujma motora 600 ccm, cjevna šasija i karbonski oklop. Masa bolida je 250 kg, a ubrzava od 0 do 100 km/h u 3,2 sekunde. Pri izgradnji bolida utrošeno je oko 350.000 kuna za dijelove i usluge obrade materijala, a studenti su utrošili oko 50.000 sati rada.

Iako je bolid završen, za završetak projekta (odlazak na natjecanje u Englesku) momčadi nedostaju financijska sredstva u iznosu 70.000 kuna. Nažalost postoji velika bojazan da proizvod u koji je svako od nas uložio vlastito vrijeme i znanje, a naši sponzori materijalna dobra i novčana sredstva, nikada ne dospije do Velike Britanije.

Predstavljanje novog bolida za Formula Student natjecanje – “FSB-RT03 Likos” održati će se 17. travnja u 15:00h na Zagrebačkom velesajmu u sklopu 21. međunarodnog sajma alatnih strojeva i alata – BIAM. Bolid će biti moguće pogledati tokom cijelog vremena održavanja sajma sve do 21. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:37