NE MOGU BITI LIJEPE I PAMETNE

HOSTESE PROTJERANE S AUTOSALONA! Proizvođači inzistiraju da pored auta više ne stoje ljepotice nego stručnjaci. Muški...

 
 Ivan Lacković

Ivan Lacković / KL-Photo

Nakon što je prije nekoliko tjedana sve šokirala objava kako će Formula 1 ukloniti grid girls, Bloomberg sada piše kako će slična sudbina zahvatiti i djevojke na salonima automobila koje su dosad bile neizostavan dio takvih događanja. Proizvođači su odlučili kako danas "seks više ne prodaje proizvod", pa će tako umjesto atraktivnih djevojaka u uskim haljinama sve više koristiti stručnjake iz područja automobilske industrije koji će posjetiteljima objašnjavati detalje o automobilima.

Ivan Lacković

Tako ćemo ove godine očito imati nešto drugačiji salon u Ženevi. Prvi proizvođači koji su krenuli s ovakvim pristupom su Nissan i Toyota uz čije automobile na švicarskom salonu neće stajati lijepe djevojke. Glasnogovornica Nissana Sara Jenkins objasnila je ovu odluku: "Vremena su se promijenila. Danas puno više smisla ima koristiti specijaliste za proizvod jer, na kraju dana, prodajemo automobile."

Činjenica je kako su još od izuma automobila ljepotice prisutne na izložbama i automobilskim priredbama i uvijek rado dokumentirane u fotoaparate velikog dijela muških posjetitelja, no čini se kako će takvih omiljenih foto arhiva u budućnosti biti sve manje...
Ivan Lacković
Činjenica je kako su još od izuma automobila ljepotice prisutne na izložbama i automobilskim priredbama i uvijek rado dokumentirane u fotoaparate velikog dijela muških posjetitelja, no čini se kako će takvih omiljenih foto arhiva u budućnosti biti sve manje...

Iz FCA grupe su otkrili kako će imati ženske modele, ali napominju kako će im se pridružiti i muški modeli. Slično će učiniti i PSA grupa čiji je glasnogovornik Pierre-Oliver Salmon za Bloomberg izjavio: "Posjetitelji salona u Ženevi na našim će štandovima biti dočekani od strane ženskih ali i muških modela. Glavni cilj je informirati posjetitelje o našim proizvodima." Čak je i Pirelli, koji je poznat po vrućim kalendarima s ljepoticama, odlučio promijeniti pristup. Tako će njihove hostese umjesto kratkih haljina biti obučene u duge crne hlače.

Glasnogovornik salona u Ženevi rekao je kako izlagači mogu sami birati na koji će način prezentirati svoje proizvode. No, nama ovakva odluka da se žene zamijene stručnjacima nikako nije jasna. Kao prvo, proizvođači navode kako će lijepe žene u uskim haljinama zamijeniti stručnjacima. Znači li to da lijepe žene ne mogu biti stručnjaci? Svjedoci smo kako su lijepe žene često iznimno uspješne i inteligentne, a prema gore navedenim tvrdnjama ispada kako one ne mogu na odgovarajući način posjetiteljima objasniti značajke proizvoda, po nama je čisti seksizam i dokaz kako proizvođači robuju stereotipima "kako su žene lijepe, a muškarci pametni" što je poražavajuća činjenica posebice u današnje vrijeme. Premda je njihova namjera plemenita jer su proizvođači na taj način podržali prosvjed protiv seksualnog nasilja (#metoo), nama se čini kako se time nespretno otvorio drugi problem - ženama, od kojih neke već godinama rade kao hostese na salonu u Ženevi, oduzima se pravo na rad i na pošteno zarađen novac.

Željko Puhovski / CROPIX

Kako bilo, mi se nadamo da predstojeći Zagreb auto show koji svoja vrata otvara u travnju odmah nakon priredbe u Ženevi neće zahvatiti ovaj trend i da će barem domaću publiku već tradicionalno na izložbenim prostorima ugostiti simpatične dame.

Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:13