NETOČNA OBJAVA

Ispravljena pogrešna nagađanja: U Oslu se nije dogodila paraliza grada zbog smrznutih električnih autobusa

Glavni grad Norveške uveo je električne autobuse u javni promet, a proširila se dezinformacija da je odmah došlo do prometnog kolapsa

Oslo, ilustracija

 Gabriel Aas Skålevik

U prvoj verziji teksta objavljenog na portalu Auto klub objavljeno je da se u glavnom gradu Norveške Oslu dogodila “Paraliza grada: Smrznuti električni autobusi blokirali europsku zelenu prijestolnicu“, uz dodatak da su: “Niske temperature pretvorile električne autobuse u ‘kocke leda‘.

Provjerom utvrđivača činjenica, faktograf.hr, utvrđeno je kako informacija nije točna.

Iz Osla se javila čitateljica: “Svjedočim da je to dezinformacija. Kraće domete autobusa rješavaju češćim punjenjem, ali ne radi se o paralizi prometa.”

Naime, u tekstu objavljenom na Staru godinu stoji:

Stanovnici Osla, europske zelene prijestolnice, javljaju da su električni autobusi paralizirali grad i da javni prijevoz uopće ne funkcionira. Na društvenim mrežama pišu da je cijela flota izvan pogona, piše Euronews. Gradske vlasti nedavno su izdvojile 100 milijuna eura za 180 novih električnih autobusa s namjerom da javni prijevoz bude u potpunosti bez emisija štetnih plinova.

Doseg novih autobusa ‘na papiru‘ iznosi 250 kilometara, no, u praksi, dosega nema. Potpuni kolaps navodno su izazvale temperature između -7 i -14 stupnjeva koje su autobuse pretvorile u ‘kocke leda‘.

No, kada se pogleda tekst na Euronewsu, odnosno linku ponuđenom za izvor, već iz naslova je jasno da se radi o provjeri je li viralna informacija o smrzavanju autobusa uopće točna.

Ispostavit će se da nije.

Nikakve paralize nije bilo, a iznimno niske temperature dovele su do poremećaja u slučaju niti 3 posto ukupnog autobusnog prometa tog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:35