od 54 eura mjesečno

Kako na elektromobilnost prebaciti osobe slabih primanja? Ova je država EU uvela ‘socijalni leasing‘

Ova vrsta leasinga za električne automobile je zapravo potpora države kao mjera za one slabijeg imovinskog stanja

Električni auto na punjaču, Francuska

 Directphoto Collection/Alamy/Alamy/Profimedia

Smanjivanje emisija štetnih plinova, rast proizvodnje i povrh toga, pomoć socijalno manje privilegiranim obiteljima: to je ideja koja stoji iza takozvanog “socijalnog leasinga” u Francuskoj.

Zainteresirani se sada mogu registrirati na internetskoj platformi, a zatim od siječnja nabaviti kroz najam električne automobile za 100 eura ili manje mjesečno. Ponuda je namijenjena kućanstvima čiji je referentni prihod manji od 15.400 eura godišnje, piše Fenix Magazin.

Kreće od siječnja, a svatko tko želi imati koristi u nadolazećoj godini, također mora živjeti najmanje 15 kilometara daleko od svog radnog mjesta, ili putovati više od 8000 kilometara godišnje zbog posla.

image

Električni auto na punjaču, Francuska

Laure Boyer/AFP/Profimedia

Macronova vlada na ovaj način ispunjava predizborna obećanja. Za 2024. ponuda će biti ograničena na 20.000 do 25.000 mogućih registracija, ali će se kasnije postupno proširivati.

Francuska doprinosi do 13.000 eura za svaki leasing automobil. Ugovori o leasingu bi trebali trajati tri godine i trebali bi se moći se obnavljati. “Socijalni leasing” za električne automobile obećanje je iz predizborne kampanje kojeg je prošle godine dao predsjednik Emmanuel Macron.

Automobili su odgovorni za više od 15 posto emisije stakleničkih plinova u Francuskoj. Vlada želi smanjiti ovu kvotu kako bi mogla ispuniti svoje ciljeve smanjenja štetnih plinova do 2030. godine.

Osim toga, tako Francuska želi potaknuti europsku, a još idealnije, francusku proizvodnju: “Želimo pomoći, prije svega, da se kupe električni automobili koji su proizvedeni u našoj zemlji”, rečeno je.

Najjeftinije ponude za socijalni leasing iznose 54 eura mjesečno bez osiguranja i trenutačno se odnose na modele koji se proizvode u Europi. Istodobno sa “socijalnim leasingom”, predsjednik Macron reformirao je eko-bonus za električne automobile koji je najavio, ali subvencije više neće biti dostupne za električne automobile kineskih proizvođača, prenose njemački mediji.

Citroen e-C3 iz 2024. predstavljen je u listopadu s jednim elektromotorom koji proizvodi 113 KS, s LFP baterijom od 44 kWh koja nudi domet od 320 km je auto s najpovoljnijom ratom leasinga.

image

Citroen e-C3

Citroen

Francuski gradski auto stoji u Francuskoj od 23,300 eura, iako će Citroen lansirati još jeftiniju verziju 2025. godine s kraćim dometom od 200 km i cijenom od 19,990 eura. Posebna ponuda najma odnosi se na verziju s dužim dometom jer će biti dostupna od 1. siječnja 2024. godine.

Citroen e-C3 jedan je od osam Stellantisovih modela uključenih u francuski program "društvenog leasinga". Prema L‘argusu, neke od cijena, posebno za Opel Mokka Electric, Opel Corsa Electric i Citroen e-C4, uključuju troškove kućnog punjača, ali ne i naknadu za ugradnju.

Stellantis je također potvrdio da će se mali električni model tvrtke Fiat pridružiti programu krajem 2024. godine. To će vjerojatno biti nadolazeći Fiat Panda EV i očekuje se da će biti ponuđen po sličnoj cijeni. Osim toga, izbor rabljenih električnih automobila starijih od 42 mjeseca bit će dostupan za najam kao pristupačnije alternative.

Jedini EV marke koja nije Stellantis za koju je potvrđeno sudjelovanje u programu je nadolazeći Renault Twingo E-Tech. S obzirom na obećanu cijenu ispod 20 tisuća eura, vjerojatno će novi Twingo biti jedna od najpovoljnijih opcija u programu.

Uz to, nadolazeći Renault 5 E-Tech i VW ID.2 također bi se mogli pridružiti paketu kada stignu 2024. odnosno 2025. godine. Malo politike: ne iznenađuje da nijedan kineski model, a ima ih dosta pristupačnih, nije uključen u popis za "socijalni lizing".

Rata najma

Citroën ë-C3 mjesečno €54

Fiat 500 mjesečno €89

Opel Corsa EV mjesečno €94

Peugeot e-208 mjesečno €99

Opel Moka EV mjesečno €119

Citroën e-C4 mjesečno €129

Jeep Avenger mjesečno €149

Peugeot e-2008 mjesečno €149

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:14