‘ŽELIO SAM UŠTEDJETI‘

Kažnjen s 12.000 eura! Pogledajte kakvu ludost je napravio vozač Fiata u Bjelovaru

Oduzet mu je i Fiat Ducato u koji je ugrađen i korišten spremnik goriva koji se ne može smatrati standardnim spremnikom
 Carinska uprava

Provodeći pojačane mjere nadzora, carinski službenici su 8. lipnja 2023. na području Bjelovara zaustavili teretno vozilo Fiat Ducato, hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin, otprije poznat po nezakonitom postupanju s energentima.

image
Carinska uprava

Pregledom teretnog prostora pronađeno je 12 PVC spremnika ispunjenih s ukupno 340 litara plavog dizela koje je vozač nezakonito pribavio i za koje ne posjeduje dokumentaciju o porijeklu, a niti je evidentiran kao korisnik prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi.

Daljnjim pregledom, carinski službenici utvrdili su da je vozač na teretnom vozilu izvršio preinake na način da je standardni spremnik pogonskog goriva odvojio od pumpe goriva i umjesto istog u vozilo ugradio PVC spremnik (kanistar) koji je crijevima spojio s pumpom motora i tako omogućio da se kao pogonsko gorivo vozila koristi gorivo iz PVC spremnika.

image
Carinska uprava

Zbog teškog kršenja odredbi Zakona o trošarinama, hrvatskom državljaninu izdan je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 12.000 eura.

Nadležnom Područnom carinskom uredu bit će podnijet zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 144,73 eura.

image
Carinska uprava

Pronađeni plavi dizel oduzet je od počinitelja sukladno članku 138. stavku 1. Zakona o trošarinama.

Sukladno članku 112. stavku 4. Zakona o trošarinama oduzeto je i teretno motorno vozilo Fiat Ducato, u koje je radi zlouporabe plavog dizela i izbjegavanja nadzora nad namjenskom uporabom plavog dizela ugrađen i korišten spremnik goriva koji se ne može smatrati standardnim spremnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:31