KOLEKTIVNA TUŽBA

Kia i Hyundai dogovorili nagodbu s kupcima zbog suludog Tik-Tok izazova: ‘Odšteta je sramotno niska‘

Nagodba dogovorena ovaj tjedan pokriva oko 9 milijuna vlasnika vozila korejskih marki

Kia EV9

 KIA

Vlasnici Kia i Hyundai vozila diljem SAD-a od 2021. godine prijavljuju isti problem: njihove automobile kradu lopovi koristeći samo USB kabel.

Radi se o suludom Tik-Tok izazovu koji se toliko oteo kontroli da su vlasnici vozila tih marki podnijeli kolektivnu tužbu protiv proizvođača.

U veljači su korejski proizvođači automobila rekli da će ponuditi nadogradnju softvera za 8,3 milijuna vozila kako bi pomogli u suzbijanju snažnog porasta krađa.

Kako navodi NBCNews, nagodba dogovorena ovaj tjedan pokriva oko 9 milijuna vlasnika automobila i uključuje do 145 milijuna dolara odštete za vlasnike kojima su ukradeni automobili.

image

Tvornica Hyundai (ilustracija)

Profimedia

Za kupce čija vozila ne mogu ‘primiti‘ nadogradnju sigurnosnog softvera, korejski proizvođači osigurati će do 300 dolara za kupnju uređaja kojima se sprečava krađa.

Za ukradeno vozilo vlasnici bi trebali dobiti 6.125 dolara, a za veliku štetu na vozilu 3.375 dolara.

image

Tik Tok izazov, ukradena Kia

Profimedia

No, iako se radi o velikom iznosu, portal Thrutaboutcars prenosi reakcije Hagens Bermana, odvjetničke kompanije koja se bavi slučajem.

Oni navode da ukupna nagodba iznosi više od 200 milijuna dolara, no da krajnji korisnici neće biti presretni.

Pojedinci kojima je ukradeno vozilo dobiti će solidnu financijsku kompenzaciju, no većina oštećenih dobiti će oko 20 dolara! Proizvođači automobila nadograditi će im sigurnosni softwer, ali većina može zaboraviti na ozbiljniju odštetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 03:13