TRŽIŠTE AUTOMOBILA

Minimalni porast prodaje automobila u Hrvatskoj!

 Elvir Tabaković

Prema podacima agencije Promocija plus u listopadu je opet ubilježen minimalni porast prodaje automobila u Hrvatskoj. Ipak je više riječ o simbolici negoli znaku bilo kakvog oporavka tržišta i samim time društva u cjelini. Što se automobila tiče, Volkswagen je i dalje broj 1 na domaćem tržištu i opet je ubilježio iznadprosječni udio na prodaji.

Najveći korisnik - država

Čini se kako uvoznik PZ Auto u posljednje vrijeme dobiva apsolutno sve tendere za flote. Naravno da je Zubak u svoju taksi službu ušao najviše s VW-ovim modelima (ponešto Audija), ali primjerice Franck, TDR se također voze u ‘Das Autu’. Još se tome pridoda ponešto i privatne kupnje i rezultat je tu i relativno je impresivan za naše uvjete. Dodatnu satisfakciju PZ Autu, uvozniku korporacije Volkswagen, svakako pruža i rezultat Škode koja je opet plasirala gotovo 300 automobila, a opet je najveći korisnik država, odnosno MUP.

Uz to, Octavija će se vrlo vjerojatno okititi titulom najprodavanijeg vozila u 2011. godini i tako nakon dugo vremena skinuti nedodirljivu Opel Astru. Ostali uvoznici su trenutno na onoj ‘ista meta, ista razdaljina’. Renault, Peugeot, Opel, Ford, Citroën listopad neće pamtiti po nekom posebnom dobru, ali niti po zlu, tek jedan prosječan mjesec.

Audi prvi premium

Dobar listopad ponajprije zahvaljujući akcijama (jer nemaju neku prodanu flotu) ubilježio je Nissan sa 113 registracija, dok je Toyota zahvaljujući dolasku Yarisa također iznad 100 registracija, a uskoro dolazi i ‘knjiženje’ Priusa za Eko Taxi koji kreće u Zagrebu. Audi je još prvi premium na tržištu i vjerojatno će tako ostati do kraja godine, jer je BMW u listopadu uspio nadoknaditi tek devet vozila zaostatka, a ostaje još 53 prednosti.

Mercedes je vjerojatno dotaknuo dno i nakon reorganizacije tvrtke trebao bi krenuti prema gore gdje je i nekoć bio. Listopad je opet bio dobar za Porsche jer je registrirao četiri nova automobila, dok su ostali superluksuzni brandovi ušli u zimski san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:41