TRŽIŠTE AUTOMOBILA

Navike HR kupaca: Voze se kompakti, a nosi se bijela boja

 Elvir Tabaković

Među prvih 10 najprodavanijih modela u 2011. šest je kompakata, tri gradska auta i jedna limuzina srednje klase. Otprilike, takav poredak pokazuje i današnju krvnu sliku tržišta - dok su još prije nekoliko godina poretkom dominirali gradski modeli, danas to čine kompakti, koji su protekle godine imali čak 42,2 posto tržišnog udjela.

Može se tako reći da domaći kupci posljednjih godina možda ne kupuju puno, ali kupuju veliko. Razlog? Kompakti cijenom više nisu basnoslovno skuplji od gradskih modela, a ipak lakše prihvaćaju cijelu obitelj i takvi su daleko praktičniji. Makar i lanjski udio gradskih modela od 28,7 posto uopće nije zanemariv....

A kad je riječ o motorizaciji, primjetan je porast ljubavi prema dizelašima, kojima u prilog ponovno ide povoljnija cijena samog goriva, kao i svijest o lakšoj prodaji kao rabljenih. Dok su benzinci 2008. držali čak 68,3 posto udjela, u 2011. im je udjel pao na 53,3 posto. Boja? Bez premca najpopularnija je bijela (23,3%), a slijede crna (19,4%), siva (17,9%) i srebrna (15,8%).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:01