AKTUALNO

Ne kupujte vinjete iz oglasnika, kazna za lažnjake iznosi 650 eura

Krivotvorene izgledaju jednako kao originalne, a otkriti ih se može samo preko serijskog broja

Poželio sam proći jeftinije i preko oglasnika sam nabavio godišnju slovensku vinjetu za 80 eura. Na prvu, sve se činilo OK. Čovjek je rekao da ima originale, inače namijenjene ljudima s valjanom vinjetom kojima strada vjetrobransko staklo. Njima, rekao mi je posrednik, trguje zaposlenik tvrtke DARS, koji za rezervu dobiva više vinjeta nego što je potrebno, pa ostale prodaje. Osim toga, puna cijena iznosi 110 eura, pa mi niti iznos od 80 eura nije bio odviše neobičan.

Čitava priča tako je imala smisla, no kupnja se pokazala skupom greškom... Započeo je tako priču jedan od nekoliko stotina lakovjernih vozača, koji su proteklih mjeseci upali u zamku dobro organizirane bande prevaranata na čijem čelu uopće nije Slovenac, nego policiji još uvijek nedostupan državljanin Bosne i Hercegovine. Vinjetu sam kupio još krajem svibnja, i to ne jednu nego čak pet, nastavlja, jer mi je posrednik objasnio kako se Slovencu ne isplati dolaziti za 80 eura. Tada sam kontaktirao prijatelje i u pola sata, bez velikih problema, našao još četvoricu zainteresiranih. Još jedna greška.

Naime, mjesec dana nakon što sam nalijepio vinjetu na staklo, priča, te nakon što sam barem dva puta bez problema prokrstario slovenskim autocestama, zaustavila me kontrola tvrtke DARS na Bregani. Kontrolor me prvo pitao imam li račun, a potom je krenuo provjeravati serijski broj vinjete, uspoređujući brojke sa zabilješkama u svojoj bilježnici.

I tada mi je rekao da stanem sa strane i prošećem se do njihovog inspektora u kombiju parkiranom u blizini. A on me već na vrata, ali iznimno ljubazno, upozorio da je riječ o krivotvorini. Nakon toga, prije nego se oporavio od šoka, kazne su se počele redati kao na traci. Prvo je na licu mjesta, kaže, platio 150 eura jer nije imao vinjetu, a odmah potom morao je kupiti i pravu godišnju vinjetu za 110 eura. Nedugo zatim, na kućnu adresu stigao mu je i poziv da se pojavi na sudu u Krškom, gdje ga je potom sudac, svjestan da je i sam žrtva prevare, ukorio. Ali zatim, svejedno, napisao kaznu od 650 eura. Sve skupa, godišnja slovenska vinjeta tako ga nije stajala 110 eura, nego čak nevjerojatnih 995 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:00