TEHNIKA

NE, NIJE ZNANSTVENA FANTASTIKA Uskoro ćemo se doista voziti na pneumaticima koji se doslovno regeneriraju u vožnji!

 
 GoodYear

Gume su jedna od najbitnijih stavki prilikom održavanja automobila. To je jedina komponenta koja je u dodiru s cestom pa može znatno utjecati na performanse samoga vozila.

Nažalost, s obzirom na to koliko se troše, relativno često nam stvaraju ozbiljnije troškove, pogotovo ako su niskoprofilne. No Goodyear je pronašao novo rješenje koje bi u budućnosti moglo promijeniti cijelu industriju.

GoodYear

Koncept Goodyear ReCharge je nova vrsta gume koja se sama regenerira. Napravljena je od biorazgradivih tvari sa specijalnim spremnicima koji bi se nalazili u sredini kotača.

Spremnici bi bili povezani s površinom gume pa kad se ona počne trošiti, na površinu jednostavno izlazi svježa guma.

U spremnicima bi ta smjesa bila u obliku tekućine, ali u dodiru sa zrakom bi se normalno stvrdnula u gumu. Osim toga, guma kao takva se ne bi mogla probušiti jer bi cijeli kotač imao potpuno drukčiju strukturu.

GoodYear

Naravno, spremnici ne mogu zauvijek biti puni, ali bi se u slučaju pražnjenja samo oni trebali promijeniti.

Zanimljiva je činjenica da prilikom promjene godišnjih doba, dovoljno je samo staviti spremnik koji ima drugačiju smjesu pa nikako nema potrebe za mijenjanjem samih guma.

Iako u teoriji ovakav koncept zvuči kao da bi revolucionizirao gume kao takve, pitanje je hoćemo li ga uopće vidjeti na automobilima u skoroj budućnosti.

No samo zamislite koliko bi se smanjile muke i troškovi brojnim vozačima, a pogotovo onima koji voze utrke poput Formule 1 ili drifta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:15