VELIKO ISTRAŽIVANJE

Nije telefoniranje: Otkriveno što nam najviše odvlači pažnju u vožnji

Telefon najviše koriste vozači u dobi između 30 i 44 godine

Policija, ilustracija

 Damir Krajač/ Cropix

Studija provedena na 1600 vozača koju potpisuju američka Udruga za sigurnost na cestama (GHSA) i Cambridge Mobile Telematics (CMT) otkrila je ogromne opasnosti korištenja mobitela u vožnji.

No, ako se pitate što je najveća distrakcija vozačima, odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Neprijatelj broj jedan je Instagram!

Gotovo četvrtina ispitanika priznala je da koriste Instagram aplikaciju tijekom vožnje.

Među ostalim distrakcijama je aplikacija WhatsApp, ali i kamera na telefonu. Njih konstantno koristi 20 posto ispitanika.

Odmah iza njih je YouTube za koji 19 posto ispitanika priznaje da ga koristi tijekom vožnje.

Istraživanje je pokazalo zabrinjavajući trend među vozačima u dobi od 30 do 44 godine, koji najčešće koriste telefon tijekom vožnje. Ova dobna skupina preferira Instagram (koristilo ga je 28 posto ispitanika), a odmah iza njega su WhatsApp, kamera telefona, Facebook i Facebook Messenger.

image

Korištenje mobitela za volanom (ilustracija)

Profimedia

Autori studije su zaključili: ‘Vožnja je složen zadatak koji zahtijeva punu pažnju vozača, a vrlo je opasno kombinirati vožnju s korištenjem pametnog telefona, što može dovesti do kobnih posljedica‘.

2021. godine na cestama u Americi poginulo je 12.405 ljudi, a u 28 posto slučajeva vozač je bio ometan telefonom, navode mediji.

Kao odgovor na crnu statistiku, GHSA preporučuje prebacivanje telefona u način rada "ne uznemiravaj" i dopuštanje suvozaču da upravlja uređajem ako je potrebno.

Za vozače koji sami putuju u automobilu, preporuka je jasna: ako morate koristiti telefon, skrenite s ceste i zaustavite se na sigurnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:15