SVE ZBOG PREVISOKE EMISIJE CO2

NOVE ŽRTVE STROGIH PROPISA: Mercedes će drastično smanjiti ponudu AMG modela?

 

Sve stroži zakoni oko emisija štetnih plinova zadaju glavobolje svim proizvođačima automobila, a čini se kako će sljedeća „žrtva” biti AMG modeli. Pomalo i očekivano, s obzirom da je riječ o modelima koji u Mercedesovom portfoliju imaju najveći udio CO2. Tako prema pisanju Financial Timesa neimenovani izvor iz kompanije tvrdi da planiraju reducirati ponudu za čak 75 posto!

Daimler AG

Trenutni prosjek Daimlera koji u vlasništvu ima Mercedes-Benz iznosi 138g/km, što je daleko od 100g/km koliko je propisani prosjek ukupne game prodanih automobila nekog proizvođača prema propisu Europske komisije.

Iako će smanjenje ponude AMG modela uvelike smanjiti i ukupni prosjek te će Mercedes biti bliži zadanoj brojci, jasno je kako će se zarade značajno smanjiti! AMG modeli su najekskluzivniji, ali i najskuplji te samim time donose najveće marže proizvođaču. Ostaje za vidjeti kako će se to odraziti na ukupan profit.

Mercedes

Naravno, Mercedes nije jedini koji će imati probleme po tom pitanju. U ovu priču uključeni su svi proizvođači koji su sada primorani ulagati velike napore u smanjenje emisije CO2, u razvoj hibridnih i električnih modela, a uz sve to moraju odbaciti sve one modele koji se ne uklapaju u ovakvu politiku budući da će kazne za nepoštivanje dogovorenih normi biti visoke.

Ipak, nije sve tako crno. U Mercedesu su odlučili da će u budućnosti svi AMG modeli biti elektrificirani, što je potvrdio Tobias Moers iz AMG-a. Osim toga, nova generacija modela C63 AMG imat će 2,0-litreni četverocilindrični motor koji se trenutno nalazi u novoj A-klasi 45 AMG S. Dakle, kompromisi će se morati raditi, no to je jedini način da AMG modeli (barem neki) ostanu u ponudi...

Mercedes

IZVOR: The Financial Times

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:35