I 50 CENTI SKUPLJE

Oprez u Italiji: Zbog ovog trika razlike u cijenama goriva mogu biti ogromne

Cijena najskupljih goriva od 98 oktana ili premium dizela može se trenutno popeti na 2,40 eura

Benzinska Italija

 Profimedia

Ni u jednoj drugoj europskoj državi cijene goriva ne mogu vas toliko zbuniti i iznenaditi kao u Italiji. Dok smo u Hrvatskoj praktično naviknuti na (skoro) iste cijene na svim benzinskim postajama, u Italiji postoje ogromne razlike te litra istog goriva na različitim benzinskim postajama koje su međusobno udaljene samo nekoliko kilometara može biti i do 50 centi skuplja. O čemu se ovdje radi?

image

Benzinska Italija

Profimedia

Kao i mnoge druge države, Italija ima potpuno slobodno određivanje cijena goriva. Dobro je poznato da je u većini država cijena goriva na postajama koje se nalaze na autocestama osjetno veća od onih na postajama koje se nalaze izvan autocesta. No Talijani imaju još jedan trik zbog kojeg su cijene na istim benzinskim postajama mogu osjetno razlikovati, iako su agregati za punjenje goriva međusobno udaljeni samo nekoliko metara.

image

Benzinska Italija

Profimedia

Naime, većina benzinskih postaja ima dijelove s agregatima na kojima vam gorivo toče djelatnici benzinskih postaja. Oni to ne čine iz ljubaznosti već za to naplaćuju posebnu naknadu koja ne određenim benzinskim postajama može iznositi i više od 20 centi za litru. Ovakve "pumpe" na benzinskim postajama označene su natpisom "Servito". Ništa neće pomoći ni ako gorivo pokušate natočiti sami jer "agregati" s oznakom "Servitio" imaju unaprijed određenu veću cijenu za litru goriva.

Manje ćete platiti jedino ako točite na agregatima s oznakom "Self-Service/Fai da te", koji su udaljeni samo nekoliko metara, često u posebnom redu agregata za točenje goriva. Na njima je cijena manja, no tu ljudi koji ne znaju za ovu praksu tu često upadaju u zamku. Naime, kada su gužve, posebice na autocestama, redovi za samoposlužne agregate često znaju biti dugački, a "Servitio" agregati obično stoje prazni. Neupućeni vozač će logično odabrati red "pumpi" u kojem nema gužve, ali je zato cijena goriva na njima osjetno viša.

image

Benzinska Italija

Profimedia

Uz ovakvu praksu i mnogo veće cijene na autocestama Talijani tjeraju neupućene turiste ili vozače u tranzitu na plaćanje ogromnih cijena za litru goriva. Cijena najskupljih goriva od 98 oktana ili premium dizela uz "Servitio" nadoknadu može se na nekim benzinskim postajama na frekventnim autocestama trenutno popeti na više od 2,40 eura po litri. Isto gorivo ćete na obližnjoj lokalnoj benzinskoj izvan autoceste bez "Servitia" platiti skoro pola eura jeftinije po litri. Ušteda veća od 20 eura za pun spremnik goriva nije nimalo zanemariva.

image

Benzinska Italija

Profimedia

U Italiji imaju još nekoliko specifičnosti vezanih uz rad benzinskih postaja. Dok su benzinske postaje na autocestama otvorene cijeli dan, većina ostalih benzinskih postaja radi dvokratno, najčešće od 7 do 12.30 sati i od 15.30 do 19.30 sati. Na sreću, većina takvih benzinskih postaja ima automate za točenje goriva na kojima se gorivo može natočiti i izvan radnog vremena. Također, u Italiji ima i mnogo benzinskih postaja koje su isključivo automatizirane. Ipak, morate biti oprezni da ne ostanete bez goriva izvan radnog vremena benzinskih postaja jer na većini automata moguće je plaćanje samo karticom, tako da vam gotovina ovdje neće biti od pomoći. Automatizirane benzinske postaje izvan autocesta uglavnom rade od 0-24, a cijene na njima su najniže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:13