PO MJERI ŽENA

Parkirna mjesta samo za žene! Čisti seksizam ili dobra ideja?

Vijest koja stiže iz Kine zapravo je pomalo bizarna: polako se uvode parkirna mjesta za žene
 Weibo.com

Sve je započelo na odmorištima na autocestama gdje su uvedena šira mjesta za pripadnice ljepšeg spola, poput odmorišta na autocesti Hangxinjing što je odmah izazvalo burne reakcije javnosti. Mjesta su označena rozom bojom, 50 posto su šira od običnih mjesta, a sve kako bi se olakšalo parkiranje.

Reuters/Kim Kyung-hoon

Pan Zhuren, direktor odmorišta, rekao je kako se za ovaj potez odlučio nakon što je uočio kako mnoge žene muku muče s parkiranjem ili ostavljaju automobile loše parkirane izvan crta. Internet korisnici u Kini podijeljenog su mišljenja. Dok neki smatraju kako je ovo uvreda za žene, ima i onih koji odobravaju ovaj potez. Inače ovo nije jedini slučaj postavljanja posebnih mjesta namijenjenih za žene.

U mnogim trgovinskim centrima te ostalim odmorištima uz autoceste u Kini sve je više takvih mjesta. I dok se u Kini žene često smatraju lošijih vozačima od muškaraca, statistike pokazuju kako su ustvari mnogo oprezniji vozači od muškaraca. Naime, prema nekim istraživanja, postotak smrtnosti u prometu je 3 puta veća za muškarce nego za žene. Što vi kažete na ovaj potez?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:02