EKOLOGIJA

Pirelli prvi na svijetu predstavio održive prirodne gume, a koristit će ih BMW X5 Plug-in hibrid

Održivi materijali u gumi dopuštaju mali otpor kotrljanja, što smanjuje potrošnju goriva i buku
Pirelli održiva guma s certifikatom FSC-a
 Pirelli

Pirelli je postao prva tvrtka na svijetu koja će proizvoditi gume s certifikatom odobrenja Vijeća za nadzor šuma (FSC). Prve od njih bit će dizajnirane za BMW-ov X5 xDrive45e Plug-in hibrid. Ekološki prihvatljive gume, koje koriste prirodnu gumu i rajon, predstavljaju novi horizont u sve održivijoj proizvodnji automobilskih guma.

Certifikat Vijeća za nadzor šuma podrazumijeva da se plantažama iz kojih se nabavljaju materijali za proizvodnju upravlja na način koji čuva biološku raznolikost i ekonomsku održivost. 'Prije nego što uopće stignemo na cestu, održiva mobilnost započinje sirovinama. S prvom gumom na svijetu s certifikatom FSC, Pirelli još jednom pokazuje svoju predanost postizanju sve izazovnijih ciljeva u smislu održivosti, što je dokaz stalnog rada na inovativnim materijalima i najmodernijim proizvodnim procesima', izjavio je Giovanni Tronchetti Provera, viši potpredsjednik za održivost u Pirelliju.

image
Pirelli održiva guma
Pirelli

Održivi materijali u gumi dopuštaju mali otpor kotrljanja, što smanjuje potrošnju goriva. Uz to, manji otpor gume smanjuje i buku koju ona proizvodi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2020. godine izvijestila kako buka na prometnim cestama može imati jednake štetne posljedice za naše zdravlje kao i onečišćenje zraka. Primjerice, prema jednoj studiji WHO-a, glasne ceste Parižanima u prosjeku oduzimaju tri godine života.

'Korištenje guma izrađenih od certificirane prirodne gume pionirsko je postignuće za našu industriju. Na ovaj način pomažemo u očuvanju biološke raznolikosti i šuma kako bi se suprotstavili klimatskim promjenama', ističe Andreas Wendt, voditelj nabave i opskrbe u BMW-u.

image
Pirelli održiva guma s certifikatom FSC-a
Pirelli

Jeremy Harrison, glavni direktor tržišta Vijeća za nadzor šuma, uputio je čestitke talijanskom proizvođaču guma i BMW-u: 'Čestitamo Pirelliju na njihovoj predanosti na odgovornoj nabavi i pokazivanju da je moguć transparentan lanac sirovina za prirodnu gumu od malih vlasnika na tržište. Također pozdravljamo BMW što podržava razvoj FSC certificirane gume i što ih je odabrao za opremanje jednog od njihovih modela. Ovo je glavni korak prema ublažavanju krčenja šuma i podupiranje borbe protiv klimatskih promjena'.

image
Prvi automobil koji će koristiti Pirellijeve održive gume je novi BMW X5 Plug-in hibrid
Pirelli

Prvi automobil koji će ih koristiti je plug-in hibrid BMW X5 xDrive45e, s dimenzijama 275/35 R22 sprijeda i 315/30 R22 straga. SUV koristi kombinaciju 3,0-litrenog šestcilindraša s turbopunjačem i jednog elektromotora, koji zajedno proizvode 394 KS (290 kW) i okretni moment od 600 Nm, a koristeći samo elektromotor može proći 30 km.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:27