PRESKUPO IM JE

‘Planirali smo kupiti 100.000 Tesli‘: Rent-a-car kompanija Hertz rasprodaje električne aute i kupuje benzince

Unatoč nižim troškovima održavanja, električna vozila imaju veće troškove popravaka i veću amortizaciju

Tesla Model 3 na parkiralištu Hertza (ilustracija)

 Image of Sport/ddp USA/Profimedia

Velika svjetska rent-a-car kompanija Hertz odlučila je rasprodati trećinu svog električnog voznog parka, koji ukupno broji oko 20.000 vozila. Taj novac iskoristit će za kupnju vozila s benzinskim pogonom.

Električna vozila štetila su financijama Hertza, rekli su rukovoditelji, jer unatoč nižim troškovima održavanja, imaju veće troškove popravaka i veću amortizaciju.

‘Popravci u slučaju sudara i oštećenja na električnom vozilu često traju otprilike dvostruko više nego kod usporedivih vozila pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem", rekao je izvršni direktor Hertza Stephen Scherr, piše CNN.

Hertz očekuje gubitak od oko 245 milijuna dolara zbog amortizacije električnih vozila, u prosjeku oko 12.250 dolara po vozilu, navodi tvrtka.

Iako Hertz izravno ne upire prstom u krivca, čini se da im velike probleme stvara Tesla čiji modeli čine oko 80 posto ukupne ponude električnih automobila.

Budući da je ‘relativno nova kompanija‘, Tesla nema pri ruci toliko zamjenskih dijelova i obučenih tehničara za popravak kao druge automobilske tvrtke zbog čega je popravak skup i dugotrajan, kažu rukovoditelji Hertza.

Carscoops piše da se na tržištu pojavilo nekoliko stotina rabljenih Tesli iz Hertzove flote, a s cijenom od 17.500 dolara (oko 16.000 eura), malo korišteni električni polovnjaci čine se kao dobra prilika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:13