dežurni krivci

Sada su im i za to oni krivi: Električni automobili u Velikoj Britaniji optuženi za rupe na cestama

Rastuća popularnost teških električnih automobila navodno dovodi do dubokih rupa na lokalnim prometnicama u Kraljevstvu

Rupe na cestama, ilustracija

 Profimedia

Poznata je stvar da su ceste Velike Britanije opterećene rupama i oštećenjima, a sada, s obzirom na to da su električni automobili sve češći na cestama Ujedinjenog Kraljevstva, navodno oni doprinose alarmantnom stanju, posebno lokalnih prometnica koje su na rubu kolapsa.

Usto, dolaze i zapanjujući troškovi popravaka koji sada dosežu 16 milijardi funti, pa situacija zahtijeva hitne mjere, piše Daily Mail.

Prema najnovijem izvješću, više od 107.000 milja lokalnih cesta suočava se s rizikom od potpunog propadanja u sljedećih 15 godina, ako se hitno ne obnove. Uzrok? Povećanje prosječne težine vozila, uključujući ogroman broj električnih vozila čije teške baterije dodatno opterećuju već oštećene ceste.

image

Rupe na cestama, ilustracija

Profimedia

U posljednje vrijeme, električni automobili, koji su tri puta brojniji na cestama u odnosu na 2019., postali su značajan faktor u ubrzavanju propadanja cestovne infrastrukture. Ovi automobili, zahvaljujući svojim teškim baterijama, stvaraju dvostruko veći pritisak na asfalt u usporedbi s benzinskim ili dizelskim vozilima.

Osim težine vozila, izvješće Asphalt Industry Alliance (AIA) ističe i druge faktore koji tome doprinose - uključujući češće ekstremne vremenske uvjete, povećani promet i utjecaj inflacije, što dodatno komplicira već tešku situaciju.

Unatoč povećanju proračuna namijenjenog za popravke, realna vrijednost tih sredstava ili stagnira, ili čak pada u većini lokalnih zajednica.

image

EQE 500 4MATIC SUV, ilustracija

Mercedes

AIA procjenjuje da će za rješavanje trenutnog zaostatka u popravcima biti potrebno deset godina i 16,3 milijarde funti.

S obzirom na sve veće zahtjeve za odštetu zbog oštećenja i opasnosti koje propadajuće ceste predstavljaju za bicikliste i vozače, apel za hitnom akcijom postaje sve glasniji. Ovaj problem ne samo da stvara financijski teret, već i ozbiljno ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu.

image

Tesla automobili, ilustracija

Tesla

Uz nedavno objavljeno dodatno financiranje od 8,3 milijarde funti tijekom 11 godina za popravke, postavlja se pitanje hoće li to biti dovoljno za zaustavljanje daljnjeg propadanja cestovne mreže i što se može učiniti da se ovaj rastući problem učinkovito riješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:47