apelira na razum

Šef Renaulta zamolio političare da ne varaju, električni auti neće biti jeftiniji od konvencionalnih

Naglašava potrebu za realnim očekivanjima i pripremom potrošača za budućnost koja ih čeka - skupi auti

Luca de Meo

 Profimedia

Luca de Meo, jedan od ključnih igrača u automobilskom svijetu i izvršni direktor Renault Grupe, iznio je realnu sliku o budućnosti električnih vozila. Prema njegovim riječima, očekivanja da će električni automobili postati jeftiniji od vozila s unutarnjim izgaranjem prije 2035. godine su nerealna.

De Meo, koji obnaša i funkciju predsjednika Europske udruge proizvođača automobila (ACEA), ima duboko razumijevanje i uvid u trenutne trendove i buduće izglede automobilske industrije. On naglašava da, iako podržava prijelaz na vozila bez emisija, potrošači moraju biti svjesni stvarnih očekivanja od električnih vozila.

image

Luca De Meo, Renault H1st vision

Renault

Nedavne izjave Luca de Mea jasno pokazuju da će električna vozila, prema njegovom mišljenju, i dalje biti domena imućnijih slojeva društva. Pohvalivši pristup nekih zemalja prema vozilima s nultom emisijom, de Meo upozorava na ozbiljne zablude u vezi s cijenama električnih vozila u budućnosti, što je iluzija koju mogu imati samo političari koji nemaju dodir sa stvarnošću.

De Meo je, tijekom javnog razgovora s Leonhardom Birnbaumom, predsjednikom Euroelektrica, istaknuo važnost profitabilnosti za proizvođače automobila. On kritizira političare koji stvaraju iluziju o brzom pojeftinjenju električnih vozila, nazivajući to nerealnim u svjetlu stoljetnog razvoja vozila s unutarnjim izgaranjem da bi se postigle što pristupačnije cijene, a da su električna vozila tek na početku.

Također, de Meo ističe rast veličine i težine automobila u Europi kao posljedicu sigurnosnih propisa, što dovodi do većih troškova i većeg zagađenja. Prema njegovim riječima, ovo je jedan od razloga za starenje voznog parka u Europi, s obzirom na to da su novi automobili postali skuplji i manje dostupni potrošačima.

image

Električni auti, ilustracija

Profimedia

Kritizirajući kontradiktorne poruke političara, poput poziva belgijskog ministra mobilnosti da industrija osigura napredne tehnologije po pristupačnijim cijenama, de Meo poziva na realniju perspektivu prodaje električnih vozila u Europi. Uspoređujući s tržištem u Kini, gdje se godišnje proda osam milijuna električnih vozila, on zaključuje da trenutna prodaja u Europi nije značajan uspjeh u kontekstu ukupnog voznog parka.

To osvjetljava izazove s kojima se suočava automobilska industrija u prelasku na električna vozila, naglašavajući potrebu za realnim očekivanjima i pripremom potrošača za budućnost koja ih čeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:46