dugoročna suradnja

Službeno je: Mate Rimac otkrio za kojeg će auto giganta proizvoditi baterije u kampusu u Kerestincu

"San mi je bio raditi s njima, a sada zajedno stvaramo u Hrvatskoj. To je možda i najveći ugovor u povijesti države", napisao je

BMW Neue klasse, ilustracija, Mate Rimac

 BMW, CROPIX

BMW Grupa je danas službeno objavio veliku vijest: dugoročno partnerstvo s hrvatskom Rimac Grupom! U izjavi za medije navode kao je cilj suradnje razvoj i proizvodnja inovativnih rješenja u području tehnologije visokonaponskih baterija za njihova električna vozila u Kerestincu s kompanijom Rimac Technology.

image

Rimac Campus

BMW, RImac

"Snage i stručnost dviju tvrtki međusobno se nadopunjuju na produktivan način. Strategija elektrifikacije BMW Grupe usmjerena je na daljnju izgradnju svoje vodeće pozicije u sektoru vrhunske električne mobilnosti. Čak i prije nego što stigne 2030. godina, baterijska električna vozila činit će više od polovice globalne prodaje vozila. BMW Grupa u partnerstvo donosi stručnost o baterijama i električnim pogonskim sustavima skupljanu tijekom više od 15 godina" stoji u priopćenju BMW-a.

U toj suradnji Rimac Technology bit će "Tier 1", ili prvi dobavljač specijaliziran za elektrifikaciju BMW modela što uključuje visokonaponske baterije, e-osovine, te elektroniku i softverska rješenja.

image

Rimac Campus

BMW

Dugoročno partnerstvo s BMW Grupom znak je prijelaza Rimac Technology iz nišnog dobavljača rješenja visokih performansi u "Tier 1" dobavljača velikih količina komponenti.

S neumoljivim rastom poslovanja, uključujući otvaranje Rimac Campusa, Rimac Technology je spremna isporučiti projekte prema najvišim automobilskim standardima.

S obzirom na to da BMW Grupa upravo priprema predstavljanje šeste generacije BMW eDrive tehnologije koja će donijeti značajan iskorak na poljima kao što su domet i vrijeme punjenja električnih automobila, ovim priopćenjem postaje jasno na koji način će Bavarci osigurati toliko naprednu tehnologiju. Dva partnera objavit će više pojedinosti o obliku strateškog povezivanja, kao i o njegovom opsegu i sadržaju, u kasnijoj fazi.

Na novu suradnju osvrnuo se i Mate Rimac na svom Facebook profilu, emotivnije od suhog korporativnog priopćenja BMW-a: "Rimac Technology već ima suradnju s mnogim proizvođačima automobila. No ova s BMW-om ima poseban značaj zbog kompleksnosti i naprednosti proizvoda, veličine dogovorenog posla, povjerenja koje nam BMW daje, ali i emocionalno za mene osobno. Za mene je sve krenulo s BMW-om iz 1984. kojeg sam 2008. počeo konvertirati na električni pogon. Tada mi je bio san raditi za BMW.

Danas ne samo da radimo s BMW-om, nego zajedno stvaramo budućnost njihovih električnih modela – i to u Hrvatskoj, gdje se razvijaju i proizvode baterijski sustavi za buduće BMW modele posljednje dvije godine, a sada je postalo i javno.

Veliki dio Campusa je upravo namijenjen proizvodnji baterija za BMW, što ga, s drugim dogovorenim poslovima, u potpunosti iskorištava (već nam fali prostora i planiramo novu tvornicu). To nije samo najveći posao u našoj povijesti, nego možda i najveći ugovor u povijesti države (ja barem nisam uspio naći veći). Nisam tada, kao 20-godišnjak, mogao zamislit ovakav razvoj događaja. Idemo u pravom smjeru ali i dalje smatramo da smo tek počeli. Velike stvari tek dolaze!"

image

Mate Rimac

Goran Mehkek/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:58