AKTUALNO

SMARTPHONE Prioritet i novi temelj revolucije u autoindustriji

Pametni mobiteli ušli su na velika vrata u automobile, a vrlo brzo će uslijediti i potpuna integracija

Integriranje Smartphone uređaja s automobilima većina proizvođača najavljuje već za iduću godinu kada će interijeri postati tehnološki napredne kabine u kojima će dominirati ekrani osjetljivi na dodir. Elementi poput Bluetootha, USB-a ili MP3 uređaja trebali bi postati prošlost koju zamjenjuje sofisticirana Smartphone tehnologija u kojoj Apple igra glavnu ulogu.

Dosadašnja Smartphone bitka poražavajuća je za Appleove konkurente, no poziciju broj jedan u autoindustriji želi preuzeti Nokia koja najavljuje ulazak u modele Mercedesa, BMW-a, Volva, Hyundaija i Volkswagena. Premda se još iz današnje perspektive čini suludo, automobili će definitivno postati ekrani na četiri kotača na kojima će putnici moći surfati internetom, izbjegavati sudare detekcijom ostalih uređaja u blizini, provjeravati stanje motora, kočnica ili žarulja, a veliko zanimanje izazvao je Hyundai obećanjem da će do 2015. godine ponuditi paljenje automobila i uključivanje grijanja pomoću mobitela.

Budući da je bežični internet već dostupan u brojnim modelima, najčešće iz premium segmenta, prostor za usavršavanje tehnologija čini se beskonačnim. Zato ne iznenađuje da su apsolutno svi proizvođači automobila to područje označili kao prioritet koji nudi idealne temelje za novu revoluciju u autoindustriji.

Smartphone umjesto klasičnog ključa - Hyundai

Sustav Connectivity Concept predstavlja mogućnost pretvaranja Smartphone uređaja u klasičan ključ automobila. Uz nesmetan ulaz i pokretanje automobila, uređaj se u potpunosti integrira s automobilom zbog čega vozač na ekranu može upravljati izborom glazbe, kontaktima iz telefona, podešavanjem sjedala i retrovizora, a punjenje se odvija pomoću bežičnog punjača na središnjoj konzoli. Zamjena klasičnog ključa s pametnim telefonom očekuje se u serijskim automobilima do 2015. godine.

“Sistematski” pregled automobila - Volvo

Mobilna aplikacija nudi lokaciju automobila, daljinsko zaključavanje, daljinsko uključivanje grijanja, provjeru goriva i potrošnje, dnevnik vožnje, upozorenje o alarmu te “sistematski” pregled. On uključuje informacije o razini ulja u motoru, tekućini za kočnice, stanje žarulja… Vozaču su na raspolaganju i detaljni podaci o svakoj vožnji tijekom posljednja dva mjeseca koji se mogu spremiti i u Excel datoteci.

Komunikacija uređaja za izbjegavanje sudara - General Motors

Nova tehnologija omogućava pravovremenu detekciju drugih automobila, pješaka ili biciklista. Sustav se temelji na bežičnom internetu pomoću kojeg se ostvaruje direktna komunikacija svih uređaja, a preduvjet je naravno da ih svi posjeduju. Integrirani Wi-Fi Direct sustav skenira i otkriva objekte u blizini, a uz vrhunsko “čitanje! i predviđanje situacija, problem mrtvog kuta više ne bi postojao.

Smartphone u funkciji crne kutije - Connected Car

Izravna komunikacija automobila, policije i osiguravajućih kuća postati će serijska oprema svih proizvođača u sljedećih nekoliko godina. Smartphone će tako bilježiti brzinu, potrošnju, kočenje, pa čak i trubljenje, a svi podaci biti će pohranjeni u datoteci. Premda mnogi prigovaraju na ovakvu funkciju Smartphonea, sigurnost na cestama osjetno bi se poboljšala. Budući da na Europskim cestama dnevno život izgubi više od 100 ljudi, forsiranje crne kutije jedan je od prioriteta Europske komisije.

Automobil osjetljiv na dodir - Toyota

Premda još u fazi koncepta, Toyotin model Fun-Vii pokazuje u kojem smjeru idu razmišljanja japanskog proizvođača. Karoserija “ekrana na četiri kotača’ je napravljena od interaktivnih ploča osjetljivih na dodir koje omogućavaju potpunu promjenu vanjskog izgleda. Osim vizualno impresivnog rješenja, na pločama je moguće surfati internetom. Interijer nudi virtualnu stvarnost u kojoj glasovnim naredbama upravljate svim važnijim funkcijama automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:50