Kulturne razlike

Toksična atmosfera: Njemački radnici se žale na uvjete rada kod kineskog proizvođača automobila

‘Nema sumnje da je radno okruženje intenzivno i ne može svatko nositi s ovom situacijom‘

Tvornica Great Wall Motor (ilustracija)

 Vitaliy Belousov/Sputnik/Profimedia

U vrijeme kada kineski proizvođači automobila jurišaju na Stari kontinent, kulturna i operativna pitanja unutar samih poslovnih struktura mogla bi otežati njihov desant na Europu. Velika kompanija Great Wall optužena je za stvaranje ‘toksičnog‘ radnog okruženja u svojoj novoj europskoj strukturi.

Njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, objavio je vijest o toksičnim uvjetima rada, na temelju svjedočenja bivših i sadašnjih europskih zaposlenika Great Walla, koji su tražili anonimnost.

Europski uredi Great Wall Motora (GWM) otvoreni su prošle godine u Münchenu u Njemačkoj.

Kako bi unaprijedili svoju tvrtku, čelnici Great Walla već su zaposlili oko 100 radnika na europskom tlu, veliku većinu iz drugih europskih proizvođača automobila, mameći ih plaćama od 30 do 50 posto iznad onoga što su prethodno primali.

Međutim, kada su stigli u europsku podružnicu kineskog proizvođača, zaposlenici se blago rečeno nisu snašli u novom radnom okruženju, koje je različito od onog na koje su navikli.

Na kraju su podnijeli pritužbe sindikatu IG Metall.

‘Kinezi počinju tako što nas privlače s puno novca‘, rekao je za njemački dnevnik direktor koji još uvijek radi u Great Wallu. No, ‘nemoguće je raditi u ovakvoj tvrtki‘, rekao je isti zaposlenik, uz dodatak da žali što se pridružio kineskoj tvrtki.

Na upit Frankfurter Allgemeine Zeitunga, osoba odgovorna za europski odjel Great Walla, Nijemac Steffen Cost, iskusni menadžer koji je radio za marke poput Renaulta, Nissana i Kije, kao razlog ovakvih situacija istaknuo je ‘kulturne razlike‘.

‘Uzbudljivo je gledati rast Great Walla u Europi, ali također je istina da se ne može svatko nositi s ovom novom situacijom. Nema sumnje da je radno okruženje intenzivno‘, rekao je Cost.

Frankfurter Allgemeine podsjeća na izvješće Financial Timesa koji navodi da se na kineskom tlu od zaposlenika Great Walla zahtijeva da prođu dva tjedna vojne obuke prije nego što se pridruže tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:29