PREVOZIT ĆE LJUDE

Toyota razvija vozilo za mjesec: Vozit će na vodik iz mjesečevog leda

Toyota predviđa da će do iduće jeseni dobiti konačnu narudžbu za svoj Lunar Cruiser
 Toyota

Toyotino iskustvo u korištenju vodikovih gorivih ćelija moglo bi jednog dana biti od koristi za pokretanje vozila na potpuno neočekivanom mjestu, na Mjesecu.

Korištenje vode za dobivanje vodika moglo bi omogućiti planiranom Toyotinom vozilu za Mjesec dulje misije uz pomoć resursa koji bi trebali biti dostupni na ovom zemljinom prirodnom satelitu.

Toyota već duže vrijem radi na razvoju svojeg vozila za mjesečevu površinu, a ono bi trebalo biti mnogo impresivnije od minijaturnog Lunar Rovera u kojem su se Amerikanci vozili na Mjesecu prije više od pola stoljeća. Toyotino vozilo namijenjeno je za sudjelovanje u NASA-inom programu Artemis koji bi trebao startati već iduće godine.

image
Toyota

Cilj programa je spustiti ljudsku posadu na mjesec 2025. godine te izgraditi lunarnu orbitalnu svemirsku stanicu nazvanu Gateway s koje bi se učestalo slale misije na mjesec.

Toyota je 2019. započela razvoj vozila kojeg su nazvali Lunar Cruiser. Za razliku od američkog Lunar Rovera iz programa Apollo, “automobil” bi bio mnogo veći i imao bi kabinu pod pritiskom u kojoj bi astronauti mogli boraviti bez zaštitnih odjela s kisikom i kaciga.

Vozilo će koristiti tehnologiju vodika kako bi moglo ostvariti mnogo veće dosege nego vozilo na baterije. Ideja je čak neograničena autonomija uz dobivanje vodika iz leda koji se u velikim količinama nalazi na mjesečevim polovima.

Projekt se oslanja na Toyotino iskustvo u razvoju brojnih modela na vodikove gorive čelije. Ideja je koristiti solarne ploče za elektrolizu vode tijekom dana.

Vodik dobiven tim postupkom trebao bi se uz pomoć gorivih ćelija koristiti za proizvodnju struje i napajanje električnih motora Lunar Cruisera tijekom 14 dana duge lunarne noći.

image
Toyota

Ipak, Toyota još ne zna kako pretvoriti led koji je već na Mjesecu u vodik za pogon lunarnog vozila, ali misli da bi se tehnologija jednog dana mogla razviti uz pomoć drugih kompanija. Zbog toga bi se voda isprva trebala vjerojatno morati slati za svaku misiju sa zemlje.

NASA očekuje da će japanska svemirska agencija izgraditi vozilo za mjesec do 2029. godine. Toyota predviđa da će do iduće jeseni dobiti konačnu narudžbu za svoj Lunar Cruiser. Vozilo bi trebalo prevoziti dva astronauta, raditi najmanje 42 dana u godini i biti u upotrebi najmanje 10 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:08