BRZ I PRAKTIČAN

UBOJICA AUDIJA RS6: Mercedes-AMG E 63 S karavan do stotke stiže za 3,5 sekundi!

Uz 4Matic+ pogon na sva četiri kotača tu je i "drift mode", a za praktičnost se brine prtljažnik od 670 litara
 Mercedes

Mercedes je danas objavio službene slike nove E-klase 63 AMG u karavanskom izdanju. Službenog naziva E63 AMG, odnosno E63 AMG S (jača verzija), ovaj monstrum bit će predstavljen na salonu automobila u Ženevi. Kao i kod limuzinske izvedbe u čije smo se performanse uvjerili na trkaćoj stazi u Portugalu, karavanska izvedba pogonjena je 4,0-litrenim V8 motorom snage 571, odnosno 612 KS uz čak 850 Nm okretnog momenta (AMG S verzija). "Obična" verzija tako do stotke stiže za 3,6 sekundi, dok jačoj "S" verziji do stotke treba samo 3,5 sekundi.

Foto: Mercedes

Ovaj ultrabrzi karavan predstavlja jednog od glavnih konkurenata Audiju RS6 koji je dosad bio najčešća asocijacija kada bi se spomenula kategorija sportskih karavana. A ako gledamo brojke, na papiru je E-klasa AMG brža budući da RS6 do stotke ubrzava za 3,9 sekundi, odnosno 3,7 sekundi u varijanti "Performance". Obje verzije Mercedesa dolaze s 4Matic+ pogonom. Ipak, oni najhrabriji mogu odabrati tzv. "drift mode". Ta opcija se aktivira stavljanjem auta u "dynamic" način vožnje, postavljanjem mjenjača na ručni način mijenjanja preko ručica iza upravljača te isključivanjem ESP-a. Tada se sva snaga prenosi isključivo na zadnje kotače što omogućava mnoštvo zabave vozaču. Oni najzahtjevniji mogu nadoplatiti za karbon-keramičke kočnice, ali sumnjamo da će vlasnici ovog modela često biti na stazi gdje one dolaze do izražaja.

"Novi E 63 AMG karavan kombinira dinamične vozne karakteristike i praktičnost"- izjavio je Tobias Moers, izvršni direktor AMG-a. U svakom slučaju, tko želi impresivne performanse ali zbog žene i djece mora imati velik prtljažnik (670 litara) i prostranu kabinu, a uz to ima nešto više od milijun kuna za novi auto, ovaj model predstavlja idealno rješenje. Kao što je to već i običaj kod AMG-a, koji usput ove godine slavi 50 godina postojanja, na početku će biti dostupna i posebna verzija pod nazivom "Edition 1" koja će se isticati "magno" sivom bojom i 20-inčnim mat crnim naplatcima. U prodaju dolazi na jesen ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:20