u stellantisu bijesni

Upoznali smo novu Lanciju na najluđi način: Netko je ukrao prototip i sletio u kanal. Sve je snimljeno

Nitko od vatrogasaca sigurno nije ni slutio da će otkriti jednu od najstrože čuvanih tajni Lancije zadnjih nekoliko godina

Lancia Y, teaser

 Lancia

Svi mi imamo loše dane na poslu, ali tim Lancije u Stellantisovoj tvornici u Sochauxu u Francuskoj danas je imao jako, jako loš dan. Ne samo da su neželjeno procurile fotografije novog Ypsilona koji je trebao ostati tajna sve do veljače, već je njihov automobil uz to i doslovno završio u kanalu.

Lancia s kojom bi trebala započeti renesansa ove marke trebala bi biti predstavljena iduće godine u Milanu, a do tada njen dizajn nije trebao biti otkriven. Već smo vidjeli slike raznih prototipova koji se testiraju, no svi su oni bili jako zakamuflirani. Ovaj model koji je nevjerojatnim spletom okolnosti završio pod vodom otkriva gotovo sve detalje dizajna.

Što se zapravo dogodilo? Lokalni vatrogasci u gradu Montbeliardu dobili su poziv na intervenciju jučer u 7:30 ujutro zbog automobila koji je završio u obližnjem kanalu, izvijestio je L‘Est Républicain.

Na mjesto nesreće ubrzo su stigli ronioci koji, srećom, nikoga nisu pronašli u automobilu ili u njegovoj blizini. Nakon toga je pozvana vučna služba da izvadi automobil iz vode. Dok su to radili, nitko od njih sigurno nije ni slutio da će usput otkriti i jednu od najstrože čuvanih tajni Lancie zadnjih nekoliko godina, izgled njihovog novog Ypsilona.

Tek kada je automobil izvučen iz kanala, postalo je jasno da se radi o pretprodukcijskom Ypsilonu koji je samo blago kamufliran.

Na fotografijama koje je snimio francuski fotograf Lionel Vadam jasno se vidi stražnji dio automobila sa svjetlima koja su inspirirana Pu+Ra konceptom, stražnja vrata sa "skrivenim kvakama", te drugi dizajnerski detalji auta. Već na prvu je jasno da Ypsilon neće, unatoč nekim predviđanjima, postati mali SUV, nego će ostati klasični gradski hatchback u rangu "rođaka" iz Stellantisa kao što su Peugeot 208 ili Opel Corsa.

Pretpostavlja se da će Ypsilon prvo biti predstavljen kao isključivo električni automobil sa 156 KS i baterijom od 54 kWh, novim pogonskim sustavom kakav koristi i 208 koji ima doseg od oko 400 kilometara. Nakon toga moguće su i poznate benzinske varijante s 1,2-litrenim trocilindričnim motorima.

Kako se ovaj primjerak našao pod vodom za sada je nejasno. Est Republicain javlja da je vozilo ukradeno, no to još nije potvrđeno. U međuvremenu, Lancia je dana objavila prvi službeni teaser i to detalja poklopca motora novog Ypsilona s velikim pisanom logom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:57