za dijelove

Velik porast krađa automobila: Ako putujete u Njemačku budite posebno oprezni u ovom gradu

Lopovi najviše vole Jeep i Land Rover, a ukupan broj ukradenih auta u Njemačkoj porastao je za 25 posto u godinu dana

Berlin, provala u auto, ilustracija

 Profimedia

Broj ukradenih automobila je u Njemačkoj porastao za 25 posto pokazuju statistike osiguravajućih kuća u toj državi. Nakon što je 2021. zabilježeno rekordno malo krađa u Njemačkoj, godinu dana kasnije se dogodio veliki skok, otkrila je njemačka Opća udruga osiguravatelja (GDV). Pad broja ukradenih automobila dogodio se prvenstveno zbog pandemije koronavirusa i strogih mjera u Njemačkoj gdje je mnogim građanima dugo vremena bilo ograničeno kretanje izvan svog doma, posebice tijekom noći. To je očito obeshrabrilo i lopove koji se sada vračaju u "formu prije korone".

image

Krađa auta, ilustracija

Alamy/Profimedia

Ukupan broj ukradenih automobila u Njemačkoj je prošle godine bio 12.277, a time je nastala financijska šteta od gotovo 250 milijuna eura. Prosječno su osiguravatelji za svaku krađu isplatili gotovo 20.300 eura, što je oko šest posto više nego prethodne godine.

Na meti kradljivaca automobila prvenstveno su luksuzna terenska vozila. Među deset najčešće ukradenih modela našla su se dva modela Range Rovera te varijante Lexusa NX i Toyote Land Cruisera. "Najpoželjniji model" kod lopova bio je Jeep Grand Cherokee 4. generacije. Na 10.000 primjerka ovih automobila zabilježeno je 112 ukradenih vozila. Na drugom mjestu negativne liste je Kia Stinger sa 110 na 10.000, a slijedi Range Rover 3. generacije.

Što se tiče apsolutnog broja ukradenih automobila na vrhu je Volkswagen (1955) ispred Audija (1406), Mercedesa (1136) i BMW-a (1081). Ipak, s obzirom na to da u Njemačkoj na cestama ima više od 10 milijuna VW-a ispada da se ukrade tek svaki 5000-ti. Od ukupnog broja Jeepa Grand Cherokee 4. generacije ukrade se svaki 89. automobil.

image

Berlin, ilustracija

Carlos Hernandez/ImageSource/Profimedia

Rizik od krađe posebno je visok u Berlinu: prošle godine tamo su ukradena 2924 automobila - oko 700 više nego prethodne godine. Gotovo svaka četvrta krađa događa se u glavnom gradu Njemačke. Lopovi su također posebno aktivni u Hamburgu - iako je s 880 krađa Hamburg daleko ispod stope krađa u Berlinu.

Potpuno drugačija situacija je na jugu Njemačke. U pokrajinama Bavarska i Baden-Württemberg (zajedno imaju 24 milijuna stanovnika) ukupno je ukradeno oko 1000 automobila. Usporedimo li to s Berlinom ispada da se jedan auto ukrade na 24.000 stanovnika. U Berlinu se ukrade jedan auto na 1223 stanovnika.

image

Provala u auto

Profimedia

Porasle su i krađe dijelova automobila kao što su infotainment sustavi, volani, zračni jastuci i katalizatori. Ovdje je zabilježen rast od 15 posto, a više od 61.000 vozila je pogođeno diljem Njemačke. To je rezultiralo dodatnim troškovima za osiguravatelje motornih vozila od oko 114 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:50