BUDITE OPREZNI

Vozačima prijete nove kazne iz inozemstva: Ako nemate za platiti, policija vas čeka kod bankomata

U Francuskoj, Italiji i Španjolskoj uvode ograničenja za dizelske i benzinske automobile što će donijeti nove kazne vozačima
 INSADCO Photography/INSADCO Photography/Profimedia

U moru potencijalnih kazni koje prijete vozačima na području Europske unije, pojavio se i novi problem.

Naime, gradovi i mjesta u zemljama poput Francuske, Španjolske i Italije uvode ograničenja za dizelske i benzinske automobile što će vjerojatno rezultirati novim velikim kaznama za turiste.

Zbog znakova na domaćem jeziku, vozači bi mogli imati problema s tumačenjem gdje počinju i završavaju granice za zone niske emisije štetnih plinova.

U slučaju da kaznu ne možete platiti na licu mjesta, lokalna policija mogla bi vas otpratiti do najbližeg bankomata - navodi britanski Telegraph.

Među gradovima koji planiraju uvesti ‘ekološke zone‘ su Pariz, Madrid, Barcelona i Milano.

image
Shutterstock

Edmund King, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za automobile, rekao je da je ključno za turiste da malo istraže prije vožnje u inozemstvo kako bi izbjegli pozamašne kazne.

‘Prijašnjih godina vozači su morali paziti primjerice na prsluk i sigurnosni trokut, ali to sada više nije glavni problem.

U Parizu, na primjer, automobili moraju imati naljepnicu Crit‘Air koja pokazuje da ste platili ulazak u jednu od gradskih zona niske emisije. Kazne se trenutno kreću od 67 do 140 eura.

image
Shutterstock

Isto tako, zone niske emisije u Madridu već su proširene početkom godine. Za ulazak u te zone turisti će morati biti registrirani i pokazati naljepnicu koja se može kupiti po cijeni od tri eura za automobile s benzinskim pogonom i šest eura za dizelaše.

Sveukupno, postoji 11 gradova u Francuskoj i devet u Španjolskoj sa zonama niske emisije‘ - navodi King.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:10