NAJEKSTREMNIJI DS3

VOZILI SMO: CITROËN DS3 Cabrio Racing za 100 sretnika

Jedini smo iz Hrvatske u okolici Pariza testirali najekstremniji i najskuplj DS3
 FOTO: Citroën

Za predstojeće ljetne dane treba vam žestoka jurilica bez krova? Citroën ima rješenje za vas, koje se zove DS3 Cabrio Racing, no morate se požuriti jer Francuzi ga planiraju složiti u tek 100 primjeraka. Od kojih je većina već rasprodana... Prvi prototip tog ekskluzivnog cabria pojavio se u lani na Goodwoodu, potom i na Frankfurtskom salonu, a sad smo u predgrađu Pariza napokon sjeli i u konačno izdanje. I sa zadovoljstvom otkrili da razlike u odnosu na koncepte gotovo da i nema. DS3 Cabrio Racing i u serijskoj izvedbi nosi dramatičnu mat sivu boju, nazvanu Moondark, kojom podsjeća na stealth avione.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Detalji poput aerodinamičkog kita načinjenog od ugljičnih vlakana i ogromne maske te 19-colni kotači presvučeni crnim kromom iza kojeg se naziru crvena Brembo kočna kliješta, natjerali su nas na nekoliko krugova oko auta. Okomita crvena pruga na boku u početku djeluje čudno, ali čim sjednete za upravljač naglo postaje posve logična. Auto složen da iskače izvan uobičajenih okvira ipak treba imati i neki posebni znak prepoznavanja...

Ekskluzivni izgled nije nimalo ublažen ni u unutrašnjosti. Masivna sportska sjedala u kombinaciji nape i alcantare, detalji od ugljičnih vlakana i alu papučice te šavovi prošiveni crvenim koncem stvaraju prepoznatljiv ugođaj. Privlačno djeluje i kombinacija sjajnih i mat površina na prednjoj armaturu, no još jedna crvena naljepnica ispred suvozača ipak je malo previše... Središnji displej s navigacijskim uređajem je već u seriji, a na listi doplata mogu se pronaći čak i perverzni detalji poput dječje stolice presvučene istim materijalom i dezenom kao sjedala ili kaciga u boji karoserije... Citroën DS3 Cabrio Racing složen je uistinu s puno stila i djeluje puno ozbiljnije i profinjenije od ostalih jurilica.

No, to nimalo ne umanjuje njegova vozna svojstva, posve jednaka racing verziji s tvrdim krovom. S motorom koji razvija 207 KS, prema tvorničkim podacima krajnja mu je brzina 235 km/h, a do stotke stiže za tek 6,5 sekundi. Čime neznatno nadmašuje Peugeot 208 GTi, ali i Renault Clio RS. Ni dodatnih 25 kg, koliko je teži zbog električnog mehanizma za sklapanja platnenog krova i preklapanje stražnjeg stakla, te dodatnih ukrućenja karoserije, nisu mu nimalo pokvarili performanse. Upravljač je kao stvorena za jurnjavu kroz zavoje, ovjes je krut i s lakoćom održava kotače na asfaltu, ali nije previše grub i dok se ne pojave ozbiljne neravnine, udobnost je na zadovoljavajuća. U svakom trenu jasno naglašava svoju brzinu i moć, ali nije toliko bučan kao Clio RS ili Fiesta ST. Uz to, puno je udobniji od svih suparnika, ali i dosta skup. U Francuskoj stoji 34.990 eura, 5000 više od racing verzije s tvrdim krovom.

DS3 CABRIO RACING

TEHNIČKI PODACI

Motor benzinski, 1598 ccm

Snaga 149 kW/207 KS pri 6000/min

Moment 275 Nm pri 2000/min

Dimenzije 396 x 172 x 144 cm

Osovinski razmak 246 cm

Prtljažnik 245 litara

Masa 1265 kg

Brzina 235 km/h

0-100 km/h 6,5 sekundi

Potrošnja 6,4 l/100 km

Ispuh CO 2 149 g/km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:11