BIJES U PROMETU

Vrhovni sud donosi odluku: Da li je trubljenje zaštićena sloboda govora?

Neobičan slučaj kazne zbog trubljenja stigao je do američkog Vrhovnog suda koji odlučuje da li je to ustavom zaštićeno pravo

Nervoza u prometu (ilustracija)

 Eduard Goričev/Panthermedia/Profimedia

Iako se Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskoj mijenja i dopunjuje barem jednom godišnje, pun je nedorečenosti i odredbi koje zbunjuju ne samo vozače, nego i policiju i suce.

Našli smo tako kazne za vozače koje se odnose na prekomjerno trubljenje, blatne kotače, otpale ratkape, kazne za umornu vožnju, za ostavljanje ključeva u automobilu...

Što se tiče trubljenja, u članku 76. stoji da vozač može riskirati kaznu od 30 eura ako "zvučne znakove upozorenja ne svede na nužnu mjeru".

U Zakonu stoji: "Vozač je dužan upotrijebiti zvučni znak upozorenja kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti prometa", ali onda kada ne postoje razlozi "dužan ih je svesti na nužnu mjeru".

Što je točno prekomjerno trubljenje i koja je nužna mjera trubljenja, nikome nije jasno.

image

Nervoza u prometu (ilustracija)

Arhiva Cropix

Sličan problem imaju i Amerikanci, a njihov Vrhovni sud uskoro će odlučiti o neobičnom slučaju iz 2017. godine kada je 69-godišnja Susan Porter iz Kalifornije potrubila kako bi pokazala solidarnost s prosvjednicima ispred ureda lokalnog političara.

Za trubljenje je dobila kaznu.

‘Policijski službenik mi je rekao da sam protuzakonito koristila trubu i napisao mi kaznu‘, rekla je Susan koja se žalila na kaznu na Okružnom sudu i izgubila.

No, Susan nije odustala i svoj je slučaj prebacila na Vrhovni sud koji će ovih dana donijeti konačnu presudu, piše NBCChicago.

Ona i dalje tvrdi da su joj povrijeđena ustavna prava i da je trubljenje u znak podrške prosvjednicima bio izraz njezinih političkih stavova.

Kao jedan od važnijih argumenata, njezini odvjetnici Thaila Sundaresan i Andrew Row, navode su da su Joe Biden i Donald Trump tijekom predsjedničke kampanje 2020. godine poticali svoje pristaše u automobilima da trube.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:51