MISLIM, DAKLE VOZIM

ZABORAVITE AUTONOMNU VOŽNJU, autima se već danas može upravljati putem misli!

U budućnosti bi automobilima mogli upravljati samo umom, što je već testirano u Kini
 Youtube screenshot

Grupa kineskih znanstvenika sa sveučilišta Nankai iz kineskog grada Tianjina dvije je godine provela na projektu automobila koji vozi samo pomoću misli. Pod ravnanjem profesora Duana Fenga, za ovaj projekt osposobljen je kineski SUV Haval H9 koristi šesnaest senzora koji koji čitaju električne impulse mozga vozača, a koji se potom bežično pomoću računala pretvaraju u upravljanje automobilom.

"Razvoj automobila koji voze pomoću misli višestruko je koristan, a mi možemo bolje shvatiti funkcije vezane uz kontrolu mozga kada se koristi za pokretanje automobila” komentirao je Feng za Reuters i dodao kako “su na kraju, automobili tek strojevi bili autonomni ili ne, koji služe ljudima, a u slučaju našeg projekta to je još izraženije”. Objašnjava pritom kako je inicijalna ideja projekta automobil koji vozi pomoću misli zapravo bila da i nepokretne osobe mogu upravljati automobilima.

Na koncu, Fengov automobil vozi pomoću misli, ali zasad samo ravno, a o planovima za serijsku proizvodnju još nema spomena. Nekoliko je razloga za to: 16 senzora je prevelika brojka koja bi trebala biti smanjena barem na pola, a usto, dug je i proces učenja kako koristiti uređaj koji vozač stavlja na glavu. Pritom još uvijek nije razvijena ni tehnologija koja omogućuje nekoliko mogućnosti ‘finijeg’ skretanja osim lijevo i desno, a nije još moguće ni određivati samo pomoću mozga brzinu kretanja... Gledajući ovaj video možemo zaključiti kako se - ipak kreće!

POGLEDAJTE VIDEO:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:39