Od prvog siječnja

Žrtve elektrifikacije: Vozači u Velikoj Britaniji više neće moći kupovati benzince i dizelaše?

Prije devet dana na snagu je stupila nova zakonska odredba koja proizvođačima nameće obaveznu kvotu električnih automobila

Kupovina automobila (ilustracija)

 Alamy/Profimedia

Prvog siječnja u Velikoj Britaniji je na snagu stupila zakonska odredba prema kojoj su proizvođači automobila dužni ispuniti kvotu proizvodnje električnih automobila.

Radi se se o 22 posto ukupne proizvodnje, a ukoliko se ne usklade s normama, prijeti im kazna od 15.000 funti po vozilu (oko 17.400 eura). Taj će se cilj povećati na 80 posto do 2030., a zatim na 100 posto do 2035. kada na snagu stupi zabrana prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila.

image

Kupovina automobila (ilustracija)

Shutterstock

Isti plan ima i Europska unija, no na starom kontinentu zadani vremenski period je do 2030. godine, a kvota električnih automobila tada će biti 80 posto.

U moru negativnih reakcija, svoje mišljenje dao je i trgovac rabljenim automobilima Danny Kelly, piše Express.

‘Novi zakon guši slobodu izbora potrošača. Proizvođači bi mogli početi ukidati neke od svojih modela koje pokreću motori s unutarnjim izgaranjem zbog straha da bi mogli prekršiti pravila i plaćati penale. Ovo je ogroman pritisak na proizvođače‘.

‘Ulazimo u fazu u kojoj će kupci biti uskraćeni... Čovjek će ući u prodajni salon i pokušati kupiti auto na benzin, ali prodavačica će mu reći ‘pa, nažalost, nećemo vam prodati auto na benzin jer smo ispunili kvotu i možemo vam prodati samo električni automobil‘.

To je nažalost put kojim svijet ide, ali nisam siguran hoće li ga kupci slijediti‘, rekao je Kelly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:46