IZMANIPULIRANA UTRKA

Alonso: Tko poštuje pravila, završi deveti, tko ih krši - drugi!

Bijesan je bio Fernando Alonso, vozač Ferrarija, nakon nedjeljne utrke za Veliku nagradu Europe u Valenciji. Bez dlake na jeziku je ustvrdio kako je utrka bila izmanipulirana...
Ferrari's Spanish driver Fernando Alonso (2ndL) drives at the Istanbul Park circuit on May 30, 2010, during the Turkish Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / GUILLAUME BAPTISTE
 AFP

Španjolca su uzrujali događaji koji su slijedili nakon izlaska sigurnosnog vozila na stazu, poslije sudara Marka Webbera i Heikkija Kovalainena u devetom krugu.

Alonso je bio treći, iza Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona, ali je zbog izlaska "safety cara" prošao najgore. Sigurnosno vozilo je, naime, izašlo na stazu točno ispred Hamiltona koji je prošao pored njega. Alonso je ostao zatočen iza vozila i morao je u sporoj vožnji proći cijeli krug da bi došao do boksa na promjenu guma. Vettel i Hamilton su, pak, projurili do boksa i na kraju se vratili na svoje pozicije, dok je Ferrarijev vozač značajno pao u poretku.

Na kraju je završio na devetom mjestu, a nakon kazne devetorici vozača zbog prebrze vožnje u trenucima dok je na stazi bio "safety car", pomaknuo se na osmo. Hamilton je, pak, tijekom utrke, zbog pretjecanja sigurnosnog vozila, kažnjen prolaskom kroz boks, no to mu na koncu nije naštetilo, završio je na drugom mjestu, iza Vettela. Upravo je to razbijesnilo Alonsa.

- Hamilton je prestigao "safety car" što nikad dosad nisam vidio. Bio sam metar iza njega, a na kraju je on završio drugi, a ja deveti (govorio je prije no što je saznao da se pomaknuo za jedno mjesto, op. a.).

- Sve je išlo protiv nas, a suci su sve to dopuštali. Nakon "safety cara" sam završio deveti, a Hamilton bi u normalnim okolnostima vjerojatno bio osmi. No, kad se ponašate normalno i poštujete pravila, završite deveti, a onaj koji ih krši, završi na drugom mjestu - cinično je dodao Alonso, a podržala ga je i momčad koja je u svome priopćenju utrku nazvala skandaloznom.

"Način na koji je vođena ova utrka pojačavaju sumnje da će Formula 1 ponovno izgubiti dio vjerodostojnosti", stoji, između ostaloga, u Ferrarijevom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:37