KAKO U RECESIJI?

Benzinci najskuplji za vožnju, ali najjeftiniji za održavanje!

Sve više vlasnika novih automobila je svjesno da isplativost automobila ne ovisi samo o potrošnji goriva. Dapače, kad se gleda na dulji rok te se uključe svi mogući troškovi u održavanju, priča poprima drukčije tonove. Uzmimo na primjer turbopunjač - bez tog sklopa ne može se zamisliti suvremeni dizelski motor. A tko se god razumije u dizelske motore, potvrdit će vam pravilo: jedan motor - dva turbopunjača. To znači da u životnom vijeku dizelaša možete očekivati barem jednu izmjenu turbopunjača, u vrijednosti od oko tisuću eura.

Toga nema u benzinskom motoru, a da biste nadoknadili taj iznos, treba voziti dugo. Suvremeni benzinski motor potroši do tri eura na 100 km više od usporedivog dizelaša. Da se uštedi 30 eura, treba prijeći tisuću kilometara, a za uštedu u gorivu od 300 eura treba prijeći 10.000 km. Dakle, da bi se kompenzirao trošak izmjene turbopunjača, kojeg benzinski motor nema, pa se ne može ni pokvariti, treba prijeći najmanje 30.000 km.

Slično je i s plinskim pogonom. Ako je sve besprijekorno, na 10.000 km treba računati na 50 eura troška na dodatni servis, a da bi se toliko uštedjelo, treba prijeći 1500 km. Hibridni pogoni donose uštede u odnosu na benzince, ali što ako otkažu papreno skupe nikal-metal-hidridne ili litij-ionske baterije, koje nisu vječne. Koliko stoji zamjena, bolje je i ne spominjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 01:04