NAFTA JE ZAKON!

ALPINA PROTIV TRENDA STRUJE: OVO JE Petica DS5 S najbrži turbodizelaš na svijetu!

Iako se trenutno protiv dizelaša vodi pravi mali "rat", njemački je tuner odlučio doraditi dizelsku verziju BMW Serije 5 i napucati ju na 388 KS
 Aplina

Na salonu u Frankfurtu svoje su dorade pokazale i tuning kuće. Među njima se posebno istaknula Alpina koja je javnosti prvi put prikazala svoj posljednji u nizu uradaka koji nosi službeni naziv DS5 S. Iako se trenutno protiv dizelaša vodi pravi mali "rat", njemački je tuner odlučio doraditi upravo dizelsku verziju BMW Serije 5. Za pogon Alpine DS5 S zadužen je 3,0-litreni redni šesterocilindraš s čak tri turbine! Snaga je tako porasla na 388 KS uz visokih 800 Nm okretnog momenta.

Foto: Alpina

Kako bi podnio navedene brojke u Alpini su doradili 8-stupanjski automatski mjenjač. Uz pogon na sve kotače, Alpina DS5 S do stotke juri za samo 4,4 sekunde, 200 km/h hvata za 17 sekundi dok maksimalna brzina iznosi impresivnih 288 km/h, čime postaje najbrži dizelaš na svijetu. Za bolje vozne karakteristike brine se ovjes preuzet s benzinskog modela Alpine B5 Bi-Turbo, a njemački tuner uz nadoplatu nudi i "Sport Plus" paket koji uključuje zakretanje stražnjih kotača.

Impresivne performanse prati i nekoliko novosti na vanjštini. Prije svega, tu su 20-inčni naplatci upareni s gumama dimenzija 255/35 sprijeda, odnosno 295/30 straga. Tu su i novi nastavci auspuha kao i agresivniji prednji odbojnik s izraženim spliterom. Za sve one kojima limuzinska verzija nije dovoljno prostrana u ponudi je i karavanska izvedba. Prve isporuke zakazane su za početak iduće godine, a početna cijena iznosi 87,900 eura, odnosno 90,400 eura za karavansku izvedbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:24