Jedinstveno iskustvo

Bugatti pozvao 18 vlasnika Chirona u Kennedy Space Center da probiju barijeru od 400 km/h

Bugatti je pozvao neke od svojih vlasnika u Kennedy Space Center da iskuse koliko su njihovi automobili zapravo brzi

‘400 Drive 2023‘, Bugatti

 Bugatti

Službeno, Bugatti je koristio pistu od 4,8 kilometara na Floridi kako bi obavio neka aerodinamička testiranja. Međutim, budući da je imao pristup dugom, ravnom dijelu asfalta, mislio je da bi mogao pozvati i neke vlasnike Chirona na to mjesto.

image

‘400 Drive 2023‘, Bugatti

Bugatti

“Prije samo nekoliko godina postizanje brzine od 400 km/h zahtijevalo je mjesece pažljive pripreme, najbolje vozače motosporta i najpovoljnije uvjete,” rekao je Christophe Piochon, predsjednik Bugatti Automobiles. “Ali danas, u svijetu naših pomno konstruiranih i dizajniranih hipersportskih automobila, otvorili smo ovu opciju našim kupcima u apsolutnoj sigurnosti".

image

‘400 Drive 2023‘, Bugatti

Bugatti

Iako vozačima nije trebalo cjeloživotno iskustvo da postignu brzinu, nisu bili poslani na pistu bez ikakvih uputa. Prije nego što su pokušali voziti pri najvećoj brzini, testni vozač Bugattija dao im je nekoliko savjeta.

Pri brzini od 402 km/h vozači svake sekunde prevale otprilike duljinu nogometnog igrališta. Pri tome iskuse 1G uzdužne sile. Fizička stvarnost tako brzog putovanja nudi i druge izazove. Budući da vam horizont dolazi tako brzo, morate gledati dalje niz cestu nego što ste navikli.

image

‘400 Drive 2023‘, Bugatti

Bugatti

Udaljenost je tolika da toplinska izmaglica može otežati precizno određivanje udaljenosti, i, što je još važnije, vaše točke kočenja. Osim toga, vozači su trebali doći sa svojim ključem za najvišu brzinu, koji automatski navodi automobil da provjeri sam sebe i osigura da je spreman za postizanje takvih brzina.

Također mijenja položaj Chirona, stavljajući ga na najnižu postavku ovjesa kako bi ga pripremio za aerodinamički napad pri brzini od 400 km/h. Iako je Chironu potrebno samo 11 sekundi da dostigne 300 km/h, ubrzanje do 402 km/h traje većinu ostatka piste.

image

‘400 Drive 2023‘, Bugatti

Bugatti

Iako je automobil sposoban za više, svjedočanstvo je rijetkosti ovog iskustva da čak ni staza od gotovo 5 kilometara nije dizajnirana da omogući Chironu da postigne svoju pravu najveću brzinu. Ipak, za 18 vlasnika koji su bili nazočni ovom događaju, to je podsjetnik koliko je zapravo divlji inženjering Bugattija Chirona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:22