SENZACIJA MALDONADO

Chávez: Znao sam da će ovaj momak postati šampion!

Glavni Maldonadovi sponzori su dvije tvrtke koje je Chávez nacionalizirao

Tko je Pastor Maldonado, senzacionalni peti pobjednik Svjetskog prvenstva Formule 1, koji je u Barceloni zbunio čak i pažljivije pratitelje oktanske jurnjave i još malo zapetljao sezonu u kojoj sve više blijedi crta između favorita i autsajdera?

Nedjelja je za 27-godišnjaka iz Venezuele bila bez konkurencije najuzbudljiviji dan života. Prvo se neočekivano našao na pole positionu, nakon što je Lewis Hamilton zbog kršenja pravila zbačen na začelje, zatim je prvorazrednom vožnjom odolijevao napadima Fernanda Alonsa i stigao do svoje prve Grand Prix pobjede, da bi samo sat i pol nakon završetka utrke kao najveći junak iz buktinje i oblaka gustog dima, koji je zahvatio Williamsovu garažu, izvukao svog 12-godišnjeg nećaka.

U požaru koji je izazvala eksplozija spremnika s gorivom ozlijeđeno je čak 16 osoba, a Maldonado se, još s okusom pjenušca u ustima, bez razmišljanja pridružio akciji spašavanja. Samo koju minutu prije toga na Twitteru je zahvaljivao na čestitkama, posebno onoj predsjednika Huga Cháveza, koji u nedjelju od sreće nije mogao doći k sebi.

“Jesam vam rekao: naš Pastor je napisao povijest!”, napisao je uz ostalo Chávez, čije postove na toj društvenoj mreži čita tri milijuna ljudi.

Maldonado je u odgovoru posebno spomenuo predsjednika i “njegov tim koji je pripremio taj povijesni uspjeh”, a kako i ne bi kada je njegova vozačka karijera dobila veliki zamašnjak upravo zahvaljujući lideru nacije. Glavni Maldonadovi sponzori su dvije tvrtke koje je Chávez nacionalizirao: naftni div PDVSA i telekomunikacijski operater CANTV. Predsjednik je objasnio da je to bio jedan od njegovih najboljih poteza u promociji zemlje.

- Osobno sam se zauzimao da ga počnemo podupirati već na početku karijere. Neka Maldonado pokaže svijetu od kakvog je materijala načinjen - rekao je Chávez uoči početka prošle sezone, koja je vozaču iz Maracaya bila debitantska u Formuli 1.

Kada su mu, baš kao i Sergiju Pérezu u Sauberu, prigovorili da je “pay driver”, odnosno da mjesto među automobilističkom kremom nije zaradio zbog svojih sposobnosti, već zbog moćnog pokrovitelja, Maldonado je replicirao da ne vidi zbog čega sport i politika ne bi išli ruku pod ruku.

- Pogledajte kako to radimo u Venezueli. Sportski rezultati koji se postižu posljednjih godina rezultat su podrške kakvu nikada prije nismo imali. Zahvalan sam predsjedniku Chávezu jer me nije podupirao samo ekonomski, već i moralno. Nema većeg motiva za sportaša da obrani boje svoje zemlje - objasnio je.

“Rođen kao pobjednik”, piše u naslovu biografije na Maldonadovoj službenoj stranici, u kojoj se opisuje njegov put prema strastvenom utrkivanju, od iživljavanja na malom BMX-u, preko prve karting utrke u Maracayu, do ulaska u prvenstvo Formule Renaulta u Italiji sa 18 godina. Maldonado se nikada nije libio opipati krajnju granicu i često je bio sklon opasnim manevrima na stazi.

Nakon osvajanja GP2 serije 2010., u momčad Williamsa stigao je jer su mu propali angažmani s Hispanijom i srpskim Stefan Grand Prixom, koji na kraju nije ni ušao u Formulu. Nekoliko uspješnih testova bilo je dovoljno da zamijeni Nica Hülkenberga, ali u 2011. je osvojio samo bod u Belgiji. Sada su Maldonadovi apetiti drastično skočili i uvjeren je da može iskoristiti činjenicu što ima konkurentan bolid u jednoj od najizjednačenijih sezona u povijesti.

- Mogu li biti prvak? Sve je moguće. Nismo najbolja momčad, ali razlike su sve manje. Sretan sam što sam Williamsu, koji je toliko godina čekao na pobjedu, vratio dašak stare slave. Na tome se nećemo zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:54