lebdi iznad vode

Kao za Jamesa Bonda: Ovu nevjerojatnu električnu jahtu je razvio BMW i sada se prodaje

Jahta koja bi, po našem mišljenju idealno pristajala u film o Jamesu Bondu dugačka je 13 metara i gotovo lebdi iznad vode

Tyde The Icon

Prošle godine je Njemačka tvrtka Tyde predstavila futurističku jahtu The Icon. Iza dizajna modela premijerno pokazanog na filmskom festivalu u Cannesu stajala je podružnica BMW grupe Designworks.

Jahta koja bi, po našem mišljenju idealno pristajala u film o Jamesu Bondu dugačka je 13 metara i konstruirana kao trimaran što joj omogućuje da gotovo lebdi iznad vode i stvara minimalne valove ili brazde. Specifična konstrukcija joj omogućuje vrlo veliku brzinu iako joj je pogon na struju i naizgled skromne snage.

Gotovo cijela vanjska strana broda presvučena je staklom, nudeći iznimno prozračan i lagan ambijent za putnike. Proizveden je samo jedan primjerak, no on je potpuno funkcionalan i spreman za plovidbu te se sada prodaje na dražbi.

image

Tyde The Icon

Izvor energije za ovu jahtu je šest baterija kapaciteta od 40kWh posuđenih od BMW-a i3, za ukupan kapacitet od 240 kWh. Ove baterije opskrbljuju energijom dva električna motora od 136 KS za ukupnu snagu od 272 KS. To je dovoljno za maksimalnu brzinu od 27 čvorova, odnosno 50 km/h. Pri brzini krstarenja od 24 čvora (44 km/h) The Icon može prijeći više od 50 nautičkih milja (93 km).

image

Tyde The Icon

Kabina broda je jednako jedinstvena i futuristička kao i vanjski dizajn te je opremljena avangardnim namještajem. Svaki komad namještaja izrađen je od metala koji reflektira sunčevu svjetlost poput valova na vodi.

image

Tyde The Icon

Plovilo ima upravljačku stanicu koju je izradio BMW. U njoj je ogromni 32-inčni 6K zaslon osjetljiv na dodir. Dizajniran je tako da izgleda i radi poput operativnog sustava BMW iDrive, s glasovnom kontrolom također integriranom u sustav.

image

Tyde The Icon

Dodatno, BMW je ugradio zvučni sustav Dolby Atmos i angažirao svjetski poznatog glazbenika i oskarovca Hansa Zimmera da sklada umjetne zvukove motora za dodatni ugođaj.

image

Tyde The Icon

Brod se trenutno prodaje na aukciji na stranici SBX Cars, a trenutna cijena nije istaknuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:53