SKANDAL SVJETSKIH RAZMJERA

PAO KO TODORIĆ! UHIĆEN CARLOS GHOSN, ŠEF ALIJANSE RENAULT/NISSAN. Tereti ga se da je godinama koristio novac kompanije za vlastite potrebe!

 
 Reuters

Čelni čovjek Nissana i predsjednik uprave Renaulta - Carlos Ghosn, koji je ujedno i jedan od vodećih šefova u automobilskoj industriji, mnogima poznat kao "Le Cost Killer", odnosno "ubojica troškova", uhićen je zbog sumnje u financijsko manipuliranje, piše Bloomberg.

Ghosn je navodno već mjesecima pod internom istragom Nissana, što je danas rezultiralo uhićenjem zajedno s njegovim kolegom Gregom Kellyjem. Bloomberg navodi kako Nissan priprema svom prvom čovjeku uručiti otkaz, naravno, ako se ove optužbe pokažu opravdanim. "Istraga je pokazala kako je Ghosn godinama koristio novac i imovinu kompanije za vlastite potrebe", prenosi Reuters.

Pritom treba napomenuti kako je plaća "Le Cost Killera" bila jedna od stavki koja se nije svidjela dioničarima. Naime, Ghosn je godišnje na svoj račun spremao 17 milijuna dolara, koliko iznosi zbroj njegove tri plaće koje je primao od Renault-Nissan grupe (oko 8,5 milijuna od Renaulta, 6,5 milijuna od Nissana i 2 milijuna od Mitsubishija). Ipak, istraga pokazuje kako je posljednjih 5 godina Ghosn umanjivao iznos svoje plaće, odnosno prikazivao manje prihode od onih koje je stvarno primao - pa se tako spominje iznos od čak 44 milijuna eura koje zapravo "nije prijavio".

PARIS (Nov. 30, 2015) Ð As the official passenger-car provider for the United NationÕs COP21 climate conference in Paris, the Alliance will provide 200 pure electric vehicles to the annual summit which runs from Nov. 30 to Dec. 11. A network of 90 charge spots has been set up to charge the vehicles using low-carbon electricity provided by French energy supplier EDF.
Nissan

Ghosn se Nissanu pridružio 1999. godine, a došao je iz Renaulta koji je tada kupio kontrolni paket dionica), a dvije godine kasnije postao je glavni izvršni direktor. Poznat pod nazivom "Le Cost Killer", odnosno "ubojica troškova", uspio je Nissan vratiti na stazu uspjeha nakon godina gubitaka i minusa. Čini se ipak kako je toj priči došao kraj, i to na ovaj sasvim neočekivani način.

Naravno, nakon ove vijesti pale su i cijene dionica, Renaulta za 10 posto, a Nissana za 8,7 posto. Čeka se službena objava Nissana, budući da je japanski proizvođač najavio kako će njihov CEO Saikawa održati press konferenciju za medije u Yokohami nakon koje će biti poznato više detalja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:04