‘nevera je čudo‘

Razgovarali smo s Martinom Kodrićem koji je odvozio rekordnu vožnju u Neveri na Nürburgringu

Vrijeme 7:05:298 je rekord, ali uz više priprema i niže temperature, Nevera bi lako mogla lako ići ispod 7 minuta

Rekord Nevera

 Rimac Automobili

"Postići ovu brzinu na stazi u autu razvijenom da bude udoban cestovni GT ono je što je Neveru čini tako posebnom. To je dobro zaokružen komad inženjerstva i dizajna", rekao nam je naš vozač Martin Kodrić nakon rekordne vožnje.

A boljeg vozača u Hrvatskoj za lov na rekord Nürburgringa Mate Rimac jednostavno nije mogao pronaći. Martin Kodrić, koji je početkom lipnja napunio 26, iza sebe ima bogato vozačko iskustvo u međunarodnim utrkama od kartinga do GT kategorije u kojoj se i danas natječe.

image

Rekord Nevera

Rimac Automobili

”Nürburgring je općenito jedna od mojih najuspješnijih staza. Na GP krugu sam ostvario svoj prvi podij u formuli Renault Eurocup, a godinu kasnije i pobijedio u Lamborghiniju, tako da mi je uvijek bila draga. Na “velikom” ringu sam prvi puta vozio 2019., kada sam nastupao u nekoliko VLN utrka njemačke endurance serije jer je tada McLaren planirao ući u GT3 kategoriju na 24h Nürburgringa godinu kasnije pa smo mi, tadašnji vozači McLarena, vozili VLN kako bi se pripremili. Na kraju su od toga odustali.

- Lamborghini kojeg trenutno voziš u utrkama više je od 1000 kg lakši od Nevere. Koliko je to tražilo vozačke prilagodbe?

image

Rekord Nevera

Rimac Automobili

Da, trkaći auti koje inače vozim su gotovo upola lakši, to je najveća razlika. Zato je ovo zahtijevalo drugačiji pristup, već od same tehnike vožnje, ali i općenito. Treba razumjeti takav auto, totalno drugačiji od svega ostalog na četiri kotača. Najteže je bilo prilagoditi se masi i brzini, jer ubrzavate i dolazite do zavoja puno brže, a pritom morate kočiti puno ranije i taj balans nije lako pogoditi, pogotovo ne na stazi takvog tipa s puno povezanih zavoja.

- Može li u nekom novom pokušaju, na nižim temperaturama i uz malo dodatnih priprema, rekord koji ste postigli biti značajnije popravljen?

Definitivno su nas uvjeti na dan rekorda koštali dosta vremena. Bilo je jako vruće i na toj temperaturi sve pati, a pogotovo gume.

image

Rekord Nevera

Rimac Automobili

- Nevera nije trkaći automobil, ali u čemu te najviše impresionirala na stazi?

Ubrzanje i razina tehnologije u Neveri je “mind blowing” i godinama ispred svog vremena. Svaki puta kada sjednem za upravljač, auto me ponovno iznenadi.

- Kao profesionalni vozač, dio tvog posla je razvoj automobila u kojem se natječeš. Je li ovaj rekord početak neke duže suradnje s tvrtkom Rimac?

Na jako lijep način smo započeli suradnju i ako će biti ponovno prilike za takvim nečim, ne sumnjam da ćemo ju nastaviti.

- Trenutno se natječeš u talijanskom GT prvenstvu i Super Trofeo kupu, kakvi su planovi za budućnost?

Planove za sljedeću godinu ne smijem otkriti, ali mogu reći samo da se nešto zanimljivo kuha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:52