GARDEN FIND

Video: Otpisan, pa dobio novu šansu: 30-godišnji BMW 850i ponovno vozi nakon 10 godina stajanja

Otpisani coupe dobio novu šansu kao rijetko koji napušteni automobil, pogledajte napredak
1991. BMW 850i
 Youtube Screenshot

Ostavljanje automobila da godinama stoji može imati kobne posljedice, osim ako nije zapečaćen u prostoriji s kontroliranom temperaturom i timom mehaničara angažiranih da ga održavaju u vrhunskoj formi.

No rijetko koji napušteni automobil dobije takve povlastice, pa tako nije ni ovaj BMW 850i iz 1991. godine. Vrijeme ga nije služilo, no to nije spriječilo jednog mehaničara da ga vrati u život.

M539 Restorations, YouTube kanal koji se bavi, kao što ime sugerira, restauracijom automobila, objavio je video u kojem je prikazano kako je 850i dobio novu šansu. U videozapisu se krenulo od popravljanja papučice spojke koja se pritiskom "lijepila" za pod. Nakon toga, pažnju su dobile kočnice, a potom potrebno je bilo zamijeniti rashladnu tekućinu i tekućine mjenjača i diferencijala te popraviti razvodni lanac.

image
1991. BMW 850i
Youtube Screenshot

Nakon toga, BMW je bio spreman za svoju prvu vožnju nakon 10 godina. S obzirom na to da automobil nije registriran, nije mogao dotaknuti javne ceste, ali vožnja na parkiralištu trgovine bila je dovoljna da vidimo kako 850i radi ispravno te je sposoban za kretanje, upravljanje i zaustavljanje. Međutim, "papučica kočnice je malo premekana, a uzrok je vjerojatno akumulator tlaka u kočnici", rekao je mehaničar u videozapisu.

Tridesetogodišnja legenda, unatoč svojim godinama, izgleda dobro, iako je Calypso Red boja vidjela bolje dane. Unutrašnjost je u izvanrednom stanju, a sve funkcije opreme rade ispravno. Najbitnije od svega je, za početak, da snažni 5,0-litreni V12 ponovno "diše" i proizvodi oko 300 KS. Prema današnjim standardima to se možda ne čini mnogo, no ovaj model predstavljao je top ponudu u vrijeme kad je bio nov. Uvjerite se sami:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 09:28