VN MONAKA

VIDEO Webber šesti pobjednik u šestoj utrci, prva šestorica u šest sekundi

Nepredvidivost u Svjetskom prvenstvu Formule 1 nastavljena je i u Monaku. Šesta utrka sezone izbacila je šestog pobjednika: Marka Webbera. Takva izjednačenost u povijesti ovog sporta još nije zabilježena.

Premda su prognostičari stalno puštali upozorenja o pljuskovima, oblaci su uglavnom zaobilazili stazu i većih uzbuđenja na ulicama Kneževine nije bilo sve do završnice. Tada su Webber, Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton i Massa, stisnuti u svega nekoliko sekundi, formirali kolonu koja je ostala sljubljena sve do ciljne zastavice.

- Vrijeme nam je stalno prijetilo. Bilo je nekih iza mene koji su se molili da padne kiša, ali nisu je dočekali. Ove sezone jako je teško predvidjeti ishod kvalifikacija i utrke, što je pomalo i frustrirajuće. Tko zna, možda u Montrealu dobijemo i sedmog pobjednika - kazao je Webber.

Start nije prošao bez incidenata. Grosjeanova pirueta u prvom zavoju izazvala je seriju manjih kontakata i izlazak safety-cara, no staza je brzo počišćena od krhotina. Webber je bez problema zadržao vodstvo ispred Rosberga, a status najvećeg gubitnika vikenda potvrdio je Pastor Maldonado, slavljenik iz Barcelone, koji se parkirao u boks nakon sudara s De la Rosom.

Najveći profit u taktiziranju sa zaustavljanjima izvukao je Sebastian Vettel, koji je na mekim gumama izdržao čak 45 krugova. Dok je Webber iza njegovih leđa usporavao ostatak društva, Vettelovu Red Bullu narasla su krila i uspio je "ukrasti" dvije pozicije: Hamiltonovu i Massinu. Alonso je još prije toga preskočio Hamiltona, što mu je u konačnici osiguralo postolje i vodeće mjesto u redoslijedu SP-a. Ako je na početku sezone i bio nedorečen, Ferrari je sada itekako brz.

Michael Schumacher i dalje nema sreće s bolidom. Nakon najbržeg vremena u kvalifikacijama, startao je s šeste pozicije i dobro se držao, a onda ga je s odrađenih 60-ak krugova Mercedes počeo izdavati i Schumi je ponovno odustao. Utrku nisu završila čak devetorica vozača.

Webber: Ovu sam priliku morao zgrabiti

U nedjelju je na Velikoj nagradi Monaka ispisana povijest Formule 1. Naime, šesta utrka ovogodišnjeg prvenstva je dobila šestog različitog pobjednika...

Ovom je prilikom to bio Australac Mark Webber, vozač Red Bulla, koji je ujedno startao s prve pozicije.

- Kada dođe ovakav dan onda priliku moraš čvrsto, najčvršće zgrabiti. Osjećam se fantastično, drugi put sam slavio ovdje na ulicama Monte Carla i stvarno je taj trenutak neopisiv - rekao je pobjednik današnje utrke i nastavio:

- Morao sam biti krajnje fokusiran na početak utrke. Kada sam to odradio dobro kasnije je trebalo držati koncentraciju. Iz kruga u krug. Hvala mojoj momčadi, uspjeli smo.

Inače, nakon ove nedjelje je prvo mjesto u zgusnutom ukupnom redoslijedu preuzeo Španjolac Fernando Alonso.

- Gužvovito je bilo danas u Monte Carlu. Hah, kao i uvijek - rekao je Alonso koji je danas bio treći.

- Stvarno je sezona zanimljiva. Uopće nije poznato tko će biti najbrži na treningu, tko će pobijediti na utrci. Sve je otvoreno i posve neizvjesno. Eto, sada sam ja skočio na prvo mjesto ukupnog redoslijeda, ali će vjerojatno do kraja biti još tko zna koliko obrata.

Velika nagrada Monaka, rezultati:

1 Mark Webber (Aus / Red Bull) 1:46:06.557

2 Nico Rosberg (Njem / Mercedes) +0.643

3 Fernando Alonso (Špa / Ferrari) +0.947

4 Sebastian Vettel (Njem / Red Bull) +1.343

5 Lewis Hamilton (VB / McLaren) +4.101

6 Felipe Massa (Bra / Ferrari) +6.195

7 Paul di Resta (VB/ Force India) +41.537

8 Nico Hulkenberg (Njem / Force India) +42.562

9 Kimi Räikkönen (Fin / Lotus) +44.036

10 Bruno Senna (Bra / Williams) +44.516...

Ukupni redoslijed Svjetskog prvenstva:

1. Fernando Alonso (Špa / Ferrari) 76 bodova

2. Sebastian Vettel (Njem / Red Bull) 73

3. Mark Webber (Aus / Red Bull) 73

4. Lewis Hamilton (VB / McLaren) 63

5. Nico Rosberg (Njem / Mercedes) 59

6. Kimi Räikkönen (Fin / Lotus) 51

7. Jenson Button (VB / McLaren) 45...

Ukupni redoslijed konstruktora:

1. Red Bull 146

2. McLaren-Mercedes 108

3. Ferrari 86

4. Lotus Renault 86

5. Mercedes 61...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:23