DOBRO JE ZNATI

SERVIS: NE ZABORAVITE DA ANTIFRIZ neophodan i ljeti i zimi ima rok trajanja!

Antifriz je u vozilu neophodan i ljeti i zimi, a početak studenoga pravi je trenutak za provjeru stanja i eventualnu promjenu mješavine, potpuno čišćenje rashladnog sustava ili rješavanje mogućih problema s brtvljenjem (dihtanjem)
 Ivan Lacković

Priprema automobila za zimske mjesece za većinu je vozača rutinski postupak i upravo zbog toga ga je zapravo lako previdjeti. Ništa čudno, jer automobil će nastaviti voziti i ako mu možda zaboravite zamijeniti ljetne gume zimskima ili provjeriti stanje akumulatora i svih tekućina u sustavu. No, s takvim se stvarima nije za igrati, jer kratka zaboravljivost i odgoda spomenutih zahvata od nekoliko dana u pravilu vam neće stvarati probleme, no preraste li takav propust u potpuno ignoriranje automobila, budite spremni na prave glavobolje i velike novčane izdatke.

Foto: Marin Tomaš

Početak studenoga, dakle, pravo je vrijeme da se pozabavite svojim autom, posebno ako ga već neko vrijeme niste podvrgnuli pregledu ili redovnom servisu. Specijalizirane automehaničke radionice u ovo vrijeme nerijetko obavljaju preglede besplatno ili po simboličkim cijenama, pri čemu posebno važnu stavku predstavlja provjera stanja rashladne tekućine u sustavu i testiranje točke otpornosti na zamrzavanje. Prema riječima Krešimira Bakovića iz tvrtke Val-Int d.o.o., Valvoline u svojoj ponudi ima odgovarajuće rashladne tekućine (antifriz) koje, valja podsjetiti, nemaju samo ulogu snižavanja točke ledišta zimi, nego i štite od pregrijavanja i isparavanja ljeti. Pored navedeog, imaju i antikorozivna svojstva te štite metalne dijelove hladnjaka i motora, ali i sprječavaju stvaranje i taloženje kamenca, a ujedno i podmazuju rashladni sustav.

U slučaju potrebe koncentrat rashladne tekućine (antifriza) miješa se u odgovarajućem omjeru s vodom i nadolijeva u rashladni sustav automobila. Najprije se u potpunosti ispušta postojeća rashladna tekućina iz sustava i mijenja sasvim novom mješavinom, jer treba imati na umu da antifriz u sustavu može izdržati najviše tri godine, nakon čega gubi spomenuta svojstva. Pokaže li se da je sustavu potrebno i dodatno čišćenje (u slučaju da je došlo do nakupljanja nečistoća, prljavog ulja, čestica korozije…, primjerice zbog popravka motora) da ne bi došlo do kontaminacije nove mješavine, preporuča se tretiranje posebnim sredstvom za čišćenje rashladnog sustava (Valvoline Cooling System Cleaner). Osim toga, u slučaju potrebe, Valvoline u svojoj ponudi ima i sredstvo (Valvoline Cooling System Stop Leak) koje će pomoći u slučaju problema s brtvljenjem (dihtanjem) ili sitnih napuklina u hladnjaku, ali neće zablokirati normalne rashladne kanale…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 01:22