NN VN ABU DHABI

Spektakl u Emiratima: Kimi izbjegao sudare i pobijedio prvi put nakon povratka

Utrka u Abu Dhabiju 2012. ostat će upamćena kao jedna od najboljih u povijesti Formule 1. Kimi Räikkönen pobijedio je prvi put nakon više od tri godine, Lewis Hamilton ponovno je odustao zbog kvara, a Fernando Alonso nadoknadio tri boda zaostatka za Vettelom i stigao na -10.

Uz šest sudara i dva izlaska safety cara, bila su to dva sata od kojih je zastao dah.

Romantični zalazak sunca na startu vjerojatno je uspavao Marka Webbera, reputacijom i inače lijenog startera. Australac se odrekao dvije pozicije i pustio Räikkonena i Maldonada, a ni minutu kasnije, na ravnici ga je zaobišao i Fernando Alonso.

Novi problemi za Sebastiana Vettela, koji je zbog premalo goriva u rezervoaru na kraju kvalifikacija morao startati iz boksa, pojavili su se u trećem krugu. Nijemac je osjetio oštećenje na prednjem krilu i prijavio ga boksu, gdje su smatrali da zamjena nije nužna. No, Vettel se potom sam prijavio za servis. Dok je stazom zbog Rosbergovog leta preko Karthikeyana patrolirao safety car, jedva je izbjegao udaranje “presporog” Ricciarda koji je zagrijavao gume. Pritom je oštetio i ostatak nosa pa je promjena bila neizbježna.

Čim se u Abu Dhabiju spustila noć, počela je drama. U 20. krugu Lewis Hamilton parkirao je na travu i odustao od utrke s prvog mjesta, baš kao i šest tjedana ranije u Singapuru. Mehaničari su mu nemoćno javili: “Ostali smo bez snage”. Dok je u novoj ulozi lidera počeo uživati Räikkönen, Britancu nije bilo nego da izađe iz bolida i otpješači u boks. Možda i nije loše za njega što još ovog mjeseca odlazi u Mercedes...

Već u sljedećem krugu, Alonso je sjajnim manevrom premjestio Maldonada u retrovizor i našao se na drugom mjestu. Chávezovog ljubimca to je očito izbacilo iz takta, jer je ubrzo udario i izvrtio Marka Webbera dok ga je ovaj htio preteći. Nije Webber ni predahnuo, a novi sudar imao je s Massom. No, ovoga puta piruetu nije napravio on, već Brazilac, a sve je popratila obilna dimna zavjesa.

Kimi Räikkönen nije se previše obazirao na gungulu iza leđa. Kad su mu dojavili koliko Alonso kasni, otresao ih je u svom stilu:

- Pustite me na miru, znam što radim!

Zapanjujuće stvari u međuvremenu je izvodio Vettel, koji se sa samog začelja u jednom trenutku, prije promjene guma, probio na drugo mjesto.

Mark Webber u 39. je krugu postao rekorder. Podatak je teško provjeriti, ali vjerojatno se još nitko u jednoj utrci nije sudario triput. Webber je ispao nakon “masovke” koju je uzrokovao Sergio Pérez, a u kojoj je žrtva bio i Grosjean. Nakon što je safety car drugi put izašao na stazu, Lotus se ponovno javio Kimiju i poručio mu da štedi gume.

- Da, da, da, da. Radim to cijelo vrijeme, ne morate me non-stop podsjećati - živčano im je odbrusio legendarni Finac i odjurio prema pobjedi, prvoj u njegovom “drugom F1 životu”. Napravio je ono što Michaelu Schumacheru, koji je jučer bio 11., u tri godine nije uspjelo.

Vettel je tri kruga prije kraja nakon dužeg vrebanja pretekao Buttona i u nevjerojatnoj utrci se domogao postolja. Njegova borba s Alonsom dvije utrke prije kraja (Teksas 18. 11., Brazil 25. 11.) teško da može biti uzbudljivija.

Velika nagrada Abu Dhabija, rezultati:

1. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) 1:45.58:667

2. Fernando Alonso (Ferrari) +0.8

3. Sebastian Vettel (Red Bull) +4.1

4. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +7.7

5. Pastor Maldonado (Williams-Renault) +13.0

6. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) +20.0

7. Felipe Massa (Ferrari) +22.8

8. Bruno Senna (Williams-Renault) +23.5

9. Paul di Resta (Force India-Mercedes) +24.1

10. Daniel Ricciardo (STR-Ferrari) +27.4

...

Ukupni redoslijed:

1. Sebastian Vettel 255

2. Fernando Alonso 245

3. Kimi Räikkönen 198

4. Mark Webber 167

5. Lewis Hamilton 165

..

Redoslijed konstruktora:

1. Red Bull Racing Renault 422

2. Ferrari 340

3. McLaren Mercedes 318

4. Lotus Renault 288

5. Mercedes 136

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:56