TOP IZVEDBA

Opel Astra SportsTourer 2.0 CDTI: U dobroj formi, a ni sadržaj nije loš

Zahvaljujući dodatnih 28 cm u odnosu na peterovratni model, Astra SportsTourer uvelike iskače iz svog segmenta. S dužinom od 470 cm Opelov kompaktni karavan tek je 7 cm kraći od, primjerice, Volkswagena Passata.

A nepisano pravilo po kojem s dimenzijama rastu i cijene, potvrdilo se barem u slučaju top izvedbe s dorađenim dizelašem 2.0 CDTI sa 165 KS (5 više od prethodnika). Ponuda u cjeniku počinje od 181.700 kn, a s doplatama smo dojurili do čak 210.550 kn.

S druge strane, dobro je što karavanska Astra ne gubi ništa od svog dinamičkog izgleda. Bočnim površinama vladaju elegantni utori, staklene površine uokvirene su kromiranim detaljima, a sve je nadopunjeno 17 colnim alu naplacima. Ugodno je i za upravljačem - snažno profilirano sjedalo dobro drži tijelo, a prednja armatura je pomno je osmišljena i dizajnirana. Doduše, vojska prekidača ne djeluje posve privlačno, no glazbenim i navigacijskim uređajima se lako upravlja. Ne smeta niti tvrda plastika, najviše zahvaljujući preciznoj završnoj obradi koja ne ostavlja mjesta prigovoru.

U karavanskoj se Astri, kao i kod peterovratne izvedbe, puno udobnije sjedi naprijed nego straga, usprkos osovinskom razmaku od 269 cm. Razlog je ograničen prostor za noge, a s malim kutem otvaranja stražnjih vrata otežan je i pristup. Prtljažnik od 496 l (96 u podnici) je funkcionalan zahvaljujući niskom pragu (53 cm), alkama za vezanje te pregradama s kliznim nosačima, a ne nedostaje ni 12V utičnica.

Unatoč povećima dimenzijama i masi od čak 1503 kg izvedba pokretana dizelašem 2.0 CDTI prilično je živahna. Do stotke ubrzava za 9,3 s (0,2 s bolje od deklariranog), najviše zahvaljujući dobrom rasporedu stupnjeva prijenosa. Šesta je prilično dugačka, što povoljno utječe na potrošnju - u prosjeku iznosi 7,2, dok je na autocesti pada na okruglih 7 litara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:13