POŠTENA CIJENA

TEST Peugeot 308 1.6 THP: Mamac za sportski orijentirane vozače!

Bogato opremljen francuski kompakt pokretan turbobenzincem sa 156 KS leti na snažniji pritisak gasa, a jedina mana je ponešto neprecizan 6-stupanjski mjenjač

Kad se sve zbroji, dotjerana prednja maska s maglenkama šminkerski obrubljenima svjetlećim diodama jedini je oku primjetan rezultat ovogodišnjeg dotjerivanja Peugeota 308. Revolucija je tako izostala, no francuskom kompaktu ne može se poreći atraktivnost.

Posebno u najskupljoj izvedbi Allure, koja serijski donosi alu naplatke od 17 cola, stakleni krov, diskretni stražnji spojler... Doplati li se i za atraktivni crveni metalik lak Babylone vrijedan 4330 kune (inače je cijena metalik laka 3070 kn), kao u slučaju testnog modela, nudi se izrazito mladenačka, sportski ušminkana pojava.

Skladom odiše i unutrašnjost, a posebno je dojmljiva armatura presvučena mekanom plastikom, kvalitetom u samom vrhu klase. Uz bogatu serijsku opremu (automatska klima, tempomat, ESP, cjeloviti el. paket, finom kožom obložen sportski upravljač...) udobnost je na zavidnoj visini. Tome pridonosi i solidna prostranost, ali i fino uštiman ovjes s polukrutom osovinom straga, spreman ponuditi solidnu podršku prilikom agresivnijih ulazaka u zavoje. S druge strane, 308 nije njemački tvrd te ne treba strahovati od prelazaka preko neravnina i visokih ležećih policajaca.

Poletni turbobenzinac 1.6 sa 156 KS pritom se pokazuje kao idealna motorizacija. Dok se papučica gasa pritišće pažljivo potrošnja ne prelazi sedam litara, a već uz prvi odlučniji poticaj brzopotezno se hvata zalet. Svjedoče tome i tvornički podaci - stotka se hvata za brzih 8,8 sekundi, a maksimalna brzina obilato premašuje 200 km/h, što je puna šaka brade i za zahtjevnije vozače. Prava je šteta što 6-stupanjski ručni mjenjač nije jednako uvjerljiv. Kraćih je hodova i čvršće leži u ruci nego što je to inače slučaj kod modela koncerna PSA, no problematične je preciznosti kad treba brže šaltati.

Cijena? Isključe li se suvišne doplate, više nego poštena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 20:02