VEĆA I PROSTRANIJA

Foto, video: Vozili smo Škodu Fabiju modernog izgleda i krcatu tehnologijom, poznata je i cijena

Novi je model vrlo udoban, prostran, kvalitetno izrađen i prepun pametnih značajki te korisne tehnologije, a dolazi samo s benzincima
Škoda Fabia
 Škoda

Početkom svibnja ove godine Škoda je u Pragu predstavila potpuno novu generaciju svoje gradske uspješnice Fabije, a sada smo u okolici poljskog Gdanjska imali priliku isprobati što to sve nudi novi model, odradivši prve kilometre za volanom.

Jedna je stvar potpuno jasna: Gradska Škoda Fabia još je uvijek jedan od najvažnijih modela češkog proizvođača i bez obzira na opću elektrifikaciju pogona i SUV trendove u autoindustriji, zaključujemo kako Fabia u novoj generaciji to ostaje i dalje u obliku gradskog auta i samo s klasičnim benzincima.

Sada u svojoj četvrtoj generaciji u priči koja traje već više od 20 godina želi sam vrh segmenta gdje se susreće s modelima poput Renaulta Clio, Citroena C3, Hyundaija i20...

O popularnosti Fabije na tržištu svjedoče brojke i do sada je model kroz tri generacije diljem svijeta prodan u više od 4,5 milijuna primjeraka.

Fabia IV je postavljena na novu platformu VW Grupe MQB A0 (kao i aktualni VW Polo) te zahvaljujući izdašnim mjerama (d/š/v 4108/1780/1459 mm) te s razmakom između osovina od 2564 mm (plus 9,4 cm u odnosu na prethodni model) nudi obilje prostora i funkcionalnosti u kabini uključujući i 380 litara u prtljažniku (plus 50 litara) , što je već na razini kompaktne klase.

image
Škoda Fabia
Škoda

I doista, i na oko nova Fabia djeluje veće i zrelije od prethodnog modela, a povećanje u svim smjerovima dizajnerima je dalo prostora kako bi je odjenuli u oku ugodno dizajnersko odijelo, sjajnih proporcija s oštrim detaljima u kućnom stilu preuzetim od većih modela poput Octavije i Rapida.

image
Škoda Fabia
Škoda

Prednja svjetla sada serijski imaju LED tehnologiju (dostupan i Full LED), dok gledajući s bočne strane, tu je i prepoznatljivi dizajnerski potpis sa stražnjim nosačem krova koji se podiže prema stražnjem staklu, kao i kod prethodne generacije.

Straga pak u oči upada novi dizajn svjetala koji više nije izveden okomito u kutevima karoserije već je vodoravan i ulazi dijelom u poklopac prtljažnika.

Ne manje važno: sa svojim pravilnim i glatkim linijama nova je Fabia iznimno aerodinamična zahvaljujući novom krovnom spojleru, redizajniranim kućištima retrovizora, alu naplatcima malog otpora, ali i zahvaljujući aktivnim rješenjima poput prednjih otvora za hlađenje s letvicama s automatskim podešavanjem otvaranja i zatvaranja. Rezultat je aerodinamički koeficijent među najboljima u klasi od 0,28 Cx.

image
Škoda Fabia
Škoda

Pogledom u kabinu, nova Fabia nije izuzetak po pitanju implementacije "simply clever" rješenja što se tiče iskoristivosti prostora te nudi devet novih pametnih rješenja koja pojednostavljuju život u autu.

Nadalje, kad sjednete za volan i zatvorite vrata do izražaja dolazi prostranost u širinu s puno mjesta za ramena, dok straga i odrasli sada mogu sjediti s dovoljno mjesta za koljena.

Vozača dočekuje digitalizirano okruženje potpuno u skladu s vremenom: iza upravljača s dva kraka kao i kod Octavije smješten je 10,25 inčna digitalni ekran s instrumentima koji nudi pet različitih prikaza (standardna ploča dolazi s vertikalnim digitalnim zaslonom od 3,5 inča između analognih instrumenata).

image
Škoda Fabia
Škoda

U sredini kokpita, poviše otvora za ventilaciju smješten je digitalni zaslon infotainment sustava veličine od 8 do 9,2 inča ovisno o opremi, s najnaprednijim softverom koji može ponuditi povezivost, bežičnu kompatibilnost s Android Auto i Apple CarPlayem, Wi-Fi modul, naredbe gestama i glasovnu asistenciju.

U novoj Fabiji ne nedostaje ni razigranosti: premda je plastika kokpita tvrda, dojam podiže dio s presvlakom od tkanine s kontrastnim šavovima i s LED ambijentalnim osvjetljenjem (od paketa Ambition) koji se proteže središnje cijelom širinom kokpita, te letvica u boji karoserija koja se proteže i kroz središta velikih okruglih bočnih otvora ventilacije.

image
Škoda Fabia
Škoda

Obojene površine pronalazimo i na rukohvatima vrata pa nikako ne možemo govoriti o sivoj i dosadnoj unutrašnjosti. Zgodan je i detalj natpisa FABIA na bočnim stranama sjenila instrumentne ploče, a sve zajedno ukazuje na trud dizajnera koji su se potrudili kako bi gradska Škoda dobila na originalnosti i živosti u kabini.

Od praktičnih sitnica izdvajamo činjenicu da se bez obzira na digitalizaciju i maksimalno smanjenje prekidača, ventilacijom i namještanjem temperature (opcijski dolazi 2‑zonski Climatronic) i dalje se može upravljati putem fizičkih prekidača.

image
Škoda Fabia
Škoda

Po pitanju opreme za udobnost, u Fabiji su po prvi put dostupne komforne značajke iz viših klasa, kao što su grijano vjetrobransko staklo i grijano kolo upravljača (višenamjensko sportsko kolo s tri kraka dostupno je po želji), a kroz tri paketa opreme Active, Ambition i Style još puno toga.

U motornoj ponudi nalazi se pet modernih i učinkovitih benzinskih motora EVO generacije koji ispunjavaju normu za ispušne plinove EU 6AP. Ponuda počinje s 3-cilindarskim 1,0-litrenim atmosfercem od 65 i 80 KS, sredinu ponude čini 1.0-litreni TSI trocilindraš od 95 i 110 KS dok vrh ponude čini četverocilindarski 1,5-litreni TSI od 150 KS.

Zanimljivo, za sve motore Škoda navodi tvorničku potrošnju od 5 do 5,6 litara. Manji su motori upareni isključivo s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, 1.0 TSI sa 110 KS sa 6-stupanjskim ručnim, ili uz doplatu sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem dok najsnažniji motor dolazi isključivo s DSG-om.

image
Škoda Fabia
Škoda

Kod nove je Fabije dostupan i veći spremnik za gorivo s kapacitetom od 50 litara koji omogućuje doseg veći od 900 kilometara u WLTP ciklusu, a također opcijski, dolazi krući sportski ovjes niži 15 milimetara, ili paket za loše ceste s razmakom od tla povećanim za 15 milimetara, ovisno o tržištu.

Generalno, nova platforma omogućila je povećanje razine sigurnosti ne samo zahvaljujući većoj torzijskoj krutosti okvira, već i zato što sada osigurava ugradnju najnaprednijih sustava pomoći u vožnji.

Pomoć u vožnji sa sustavom Travel Assist doseže razinu autonomne vožnje 2, a koji je u stanju kombinirati prilagodljivi tempomat s aktivnim držanjem trake. Tu je i pomoć u vožnji koja osigurava samostalno kočenje ako prepozna prepreke, ili potpuno automatsko parkiranje. Pritom je devet zračnih jastuka serijska oprema već u startu.

image
Škoda Fabia
Škoda

Na cestama u okolici Gdanjska isprobali smo verziju s 1,0-litrenim TSI benzincem od 110 KS s ručnim i DSG mjenjačem za koji vjerujemo kako je najoptimalniji pogon koji bi i kao jedini automobil u obitelji dobro poslužio i za grad i za putovanja.

Trocilindraš radi mirno i tiho, na snažniji pritisak gasa nije preglasan i pritom lijepo i ravnomjerno ubrzava. Ručni je mjenjač precizan prilikom izmjena i dobro odmjerenih godova, dok DSG ipak nudi više komfora, naročito u gradu.

Nadalje, osjeti se i da je povećanje međuosovinskog razmaka utjecalo na poboljšani komfor i dinamiku vožnje.

image
Škoda Fabia
Škoda

Upravljač je pritom izravan i lijepo odmjeren, ali nikad prekrut, a serijski ovjes je definitivno podešen na udobnost pa sjajno upija rupe i neravnine poljskih prometnica.

Na koncu, nova Fabia je bolja, profinjenija i modernija od prethodnog modela te osim svježeg privlačnog izgleda nudi više prostora u kabini i prtljažniku te tehnologiju za udobnost i sigurnost koju srećemo u modelima više klase. Dobro je da pritom zadržava cijenu u granicama pristupačnog: naime, kad stigne na naše tržište krajem listopada očekuje se cijena od 108.000 kuna za početni model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:05