FOTO,VIDEO

Kralj klase u novom ruhu: u Hrvatsku stigao osvježeni Mercedes E-klase i stoji od 423.890 kuna

Redizajn prednjeg kraja je tek zatezanje bora dok je stražnji kraj doživio veće izmjene s vodoravnim umjesto okomitim svjetlima
E Klasa
 Mercedes-Benz

Mercedes je za novinare u Hrvatskoj organizirao "Driving Experience" event na kojem smo nakon uvodne prezentacije i upoznavanja nove, osvježene verzije E-kase imali prilike i voziti nekoliko varijanti novih motorizacija u nekoliko karoserijskih izvedbi koje se odsad nude kod stožernog model marke iz Stuttgarta. Dočekali su nas sedan, karavanski T-Model, Coupe i All-terrain varijanta dok se u širokoj lepezi nalazi, naravno, i atraktivni cabriolet.

Dakle, izbora koliko ti srce želi - od šminkerskih, do modela koji se ističu iskoristivošću i sposobnošću izvan asfalta.
Dojmove iz vožnje donosimo uskoro, a do tada evo što je sve novo kod osvježene E-klase koja u Hrvatskoj starta od 423.890 kuna za model E200d dok najzastupljeniji model u prodaji E220d stoji od 458.335 kuna do registracije.
Što je novo i drugačije? Redizajn prednjeg kraja mogao bi se nazvati tek zatezanjem bora dok je stražnji kraj svakako doživio veće izmjene s vodoravnim umjesto okomitim svjetlima (po prvi put u povijesti E-klasa stiže s dijelom svjetala koji ulaze u stražnji poklopac) i to je i najveća vizualna razlika u odnosu na dosadašnji model.

image
E Klasa
Mario Pavlović - Mili

Osnovni paket opreme od sad je Avantgarde a donosi kromirane detalje te redizajniranu masku koja po prvi puta nudi središnju prednju zvijezdu u osnovnom izdanju.
U kabini pak, prva i najveća novost nije vidljiva. Naime, E-klasa je dobila dobro poznati MBUX sustav koji koristi umjetnu inteligenciju. Funkcijama istog može se upravljati putem zaslona osjetljivog na dodir, centralnog „touchpada“ ili putem glasovnih naredbi.

image
E Klasa
Saša Lisjak

Sada dva 10,25-inčna zaslona – kokpit i središnji zaslon dolaze serijski, a oni zahtjevniji mogu nadoplatiti za dva 12,3-inčna. Oni oštrijeg oka odmah će zapaziti da je od vizualnih promjena u unutrašnjosti glavna novost novi upravljač koji dolazi u dvije izvedbe od kojih obje imaju tipke osjetljive na dodir pomoću kojih se kontroliraju ploča s instrumentima i medijski zaslon.
Tu su i novi, još kvalitetniji materijali, ali i niz zanimljivih sustava koji olakšavaju korištenje. Primjerice, putem Mercedes Me aplikacije (ili putem MBUX sustava u samom automobilu) moguće je unijeti visinu vozača, nakon čega se sjedalo automatski pomiče u uobičajeni prikladni položaj.

image
E Klasa
Mario Pavlović - Mili

Još jedna zanimljiva značajka MBUX sustava jest pomoć vozaču na semaforima: ako je E-klasa prvi automobil na semaforu, na zaslonu se prikazuje trenutačna situacija na semaforu. Ta nova funkcija na ovaj je način posebno korisna kada je teško vidjeti semafor. Tu je i Urban Guard sustav koji uključuje alarmni sustav za zaštitu od krađe, dvosmjernu zaštitu s vizualnim i zvučnim upozorenjem u slučaju detektiranja promjene položaja, sirenu alarma, nadzor unutrašnjosti (aktivira se u slučaju pokreta u unutrašnjosti) kao i pripremu za detekciju krađe i sudara na parkiralištu.

image
E Klasa
Mario Pavlović - Mili

U slučaju ovog posljednjeg, senzori u vozilu registriraju kada se parkirano i zaključano vozilo udari ili odvuče – ili ako netko pokuša provaliti u vozilo. Ako je usluga aktivna, vozač je informiran preko Mercedes me aplikacije. Treba napomenuti kako će se ova usluga moći naknadno aktivirati u Mercedes me online trgovini. Sada je uz benzince i dizelaše dostupno sedam plug-in hibridnih modela (dizel i benzin, limuzina i karavan, sa stražnjim i pogonom na sve kotače). Ponuda benzinskih motora kreće se u rasponu snaga od 156 do 367 KS, dok kod dizelskih modela taj raspon iznosi od 160 do 330 KS.

image
E Klasa
Mercedes-Benz

Novost: četiri cilindrični 2.0 benzinski turbo motor (M 254) u modelu E300 s drugom generacijom integriranog startera-generatora (ISG) razvija do 15 KW dodatne snage i 180 Nm više okretnog momenta i po prvi put nadopunjava ponudu motora u E-klasi. Modeli opremljeni s ovim motorom imat će 48-voltni električni sustav. Redni šest-cilindrični benzinski motor (M 256), koji je po prvi put dostupan u E-klasi, također je opremljen ISG-om. Ponuda motora zaokružena je sa šest-cilindričnim dizelskim motorom (OM 656) u modelima E350d i E400d.

image
Cijene E-klasa
image
Cijene E-klasa
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:37